Dit artikel gaat over het beveiligen van je huis met een beveiligingscamera. Onder meer wordt ingegaan op de technologieën die voor die camera’s worden gebruikt, de aansluitopties en tenslotte worden aan privacy gerelateerde aspecten besproken. Dus wil jij meer weten over beveilingingscamera’s? Lees dan zeker even verder!
De nieuwste technologieën
Er zijn beveiligingscamera’s die zijn ontworpen om buiten te worden gebruikt. Dit zijn andere camera’s dan degene die worden gebruikt voor binnen beveiliging. Behalve beveiligingscamera’s die in een vaste positie staan, zijn er ook zogenoemde PTZ-camera’s. PTZ staat voor pan (draaien), tilt (kantelen) en zoom (iets van dichter bij bekijken of juist een breder beeld willen). Die kan je vanaf je smartphone of laptop besturen. Het alternatief is een camera met een heel grote beeldhoek. Dan kan je desgewenst inzomen op je smartphone/ laptop, maar dan moet de kwaliteit van de beelden die de camera opneemt wel voldoende zijn. Infraroodcamera’s komen met infraroodverlichting. Dan kunnen er ook in het donker beelden worden opgenomen. Om met name personen te kunnen herkennen is een goede resolutie nodig. Full HD (High Definition) met 1920 bij 1080 pixels is tegenwoordig heel gebruikelijk voor IP-camera’s. UHD (Ultra High Definition) biedt een nog hogere resolutie.
Beveiligingscamera aansluiten
Beveiligingscamera’s kunnen op twee manier worden aangesloten: met een kabel of draadloos. In het eerste geval praten we normaliter van IP-camera’s. IP staat voor Internet Protocol. Voor draadloze beveiligingscamera’s wordt ook een internetprotocol toegepast, maar dan een draadloze, namelijk wifi. Als een beveiligingscamera onderdeel is van een smart home systeem, dan kunnen er ook nog andere communicatieprotocollen worden gebruikt, zoals z-wave. Een communicatieprotocol is een set van afspraken over hoe gegevensuitwisseling kan plaatsvinden. Dat kan alleen als twee apparaten hetzelfde communicatieprotocol gebruiken. Een beveiligingscamera heeft stroom nodig om te kunnen werken. Echt draadloos betekent dat er een batterij wordt gebruikt. Voor buiten zijn er camera’s die op een zonnecel kunnen worden aangesloten. Anders kan een beveiligingscamera stroom ontvangen van een voedingsapparaat. Tenslotte zijn er ook camera’s die middels Power over Ethernet (PoE) worden gevoed. De beelden en voeding gaan dan via dezelfde kabel.
Functionaliteiten van een beveiligingscamera
Er beveiligingscamera’s die beelden doorzenden naar de Cloud, waar ze worden opgeslagen. De fabrikant van de camera biedt die service, waarvoor betaald moet worden. Alternatieven zijn opslag op een SD-kaart of op Network Attached Storage (NAS). Een NAS is een opslageenheid met internetaansluiting. Die is behalve voor de camera(‘s), ook bereikbaar voor andere apparaten met internetaansluiting. Beelden kunnen dan met een app op je smartphone/laptop worden teruggezien. Sommige beveiligingscamera’s bieden extra’s zoals slimme bewegingsdetectie en gezichtsherkenning. Beiden zijn bedoeld om ‘valse alarmen’ te voorkomen. Het vastleggen van beelden van de postbode die de post komt bezorgen of het dan genereren van een alarm, is natuurlijk ongewenst. Hetzelfde geldt voor het voorbijvliegen van een vogel. Slimme bewegingsdetectie dient het onderscheid te kunnen maken tussen een vogel en een persoon. Beveiligingscamera’s buiten hebben als extra effect dat ze inbrekers kunnen afschrikken. Die willen natuurlijk niet dat beelden van ze worden vastgelegd en later aan de politie kunnen worden overhandigd.
De kosten van een beveiligingscamera
De kosten van beveiligingscamera’s lopen nogal uiteen, omdat de functionaliteit nogal kan verschillen. Een enkele wifi beveiligingscamera met een app voor op je smartphone of laptop is goedkoper dan een camera met slimme bewegingsdetectie en gezichtsherkenning. De resolutie speelt ook een belangrijke rol. Een PTZ-camera kost meer dan een vaste. En hoe worden beelden vastgelegd? Wat betaal je voor een Cloud-optie. Gaat de beveiligingscamera deel uitmaken van een smart home systeem? Het telt allemaal mee.
Eén van de meest verkochte beveiligingscamera’s is de 4g SIM beveiligingscamera. Deze werkt via een netwerk van een mobiele provider waardoor je live kunt verbinden en kunt meekijken met je beveiligingscamera. Dit is vrij uniek omdat je dus geen gebruik meer hoeft te maken van de router binnen. De prijzen zijn erg verschillend, maar je moet zeker rekening houden met z’n €299,- per camera.
Vanwege het gigantische aanbod aan beveiligingscamera’s is het lastig om er een vaste prijs aan te plakken. Het is vaak maatwerk en je kunt kiezen uit talloze soorten camera’s met allen weer een andere functie. Voor meer informatie over de beveiliging van je huis adviseren wij om contact op te nemen met één van de specialisten op het gebied van deze camera’s. Een voorbeeld hiervan zijn de specialisten van: Onlinecamerashop.nl. Zij hebben een zeer uitgebreid assortiment, werken met erkende installateurs en voeren ook kwaliteitscontroles uit. In de afbeelding hieronder is goed te zien welke soorten beveiligingscamera’s ze leveren.
Wetgeving, beveiliging en privacy
Voordat je beveiligingscamera’s aanschaft, is het zaak om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving op dat gebied. Je dient altijd na te streven dat er zo het min inbreuk wordt maakt op de privacy van andere personen. Het is heel belangrijk
- Met welk doel de camera’s zijn geplaatst;
- Of een camera’s echt nodig zijn voor dat doel (een gerechtvaardigd belang dienen);
- Wat je doet met de beelden;
- Zijn de camerabeelden afdoende beveiligd;
- Of je de mensen die je filmt daarover worden geïnformeerd en hoe;
- Je te realiseren dat de gefilmde personen onder meer recht op inzage en eventueel correctie;
- Je mag ook niet zomaar nummerborden van auto’s vastleggen;
- Als je camera’s in huis hebt, dient de privacy van bezoekers in het oog te worden gehouden;
- Beelden publiceren mag niet zonder toestemming van de gefilmde;
- Als je een deurbel met camera hebt, dan gelden er ook zekere beperkingen.
Zeker wanneer jouw deurbel geheel op de openbare weg is gericht en je de beelden gedurende langere tijd opslaat, ben je waarschijnlijk in overtreding. Maar of dit ook echt zo is, verschilt van geval tot geval. Is de camera bijvoorbeeld afgestemd op jouw auto die op de openbare weg staat? En is die auto de afgelopen tijd al meerdere keren beschadigd? Dan kan het wel gerechtvaardigd zijn om de camera deels op de openbare weg te richten. Bij een wifi-verbinding is het niet onmogelijk dat iemand op het netwerk inbreekt. Als die zo toegang krijgt tot je beveiligingscamera’s, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Op zijn minst wordt je privacy geschonden. Erger wordt het als beelden misbruikt worden. Het is daarom belangrijk om sterke wachtwoorden voor je apparatuur te gebruiken.