Kamerplanten zijn in bijna elk huishouden wel te vinden en zeker nu het grootste deel van Nederland thuiswerkt. Al dat groen in huis is heel gezellig, maar het is soms best een klus om een plant in leven te houden. Vind jij het lastig om je kamerplant te onderhouden en ben je het zat om zo snel afscheid te moeten nemen? Lees dan dit artikel en geniet langer van je planten!

Kies eerst een plek en daarna pas de plant

We gaan in totaal 5 tips geven om ervoor te zorgen dat jouw kamerplant langer in leven blijft, maar voordat we beginnen met de tips willen we graag eerst even stilstaan bij het feit dat het belangrijk is om de koopvolgorde te veranderen. Het gaat namelijk bij veel mensen al verkeerd bij de keuze van de plant. Wanneer je een tuincentrum binnen loopt om een mooie plant uit te kiezen moet je het eigenlijk omdraaien. Ga bij jezelf na op welke plek de plant komt te staan en kies voor die plek een plant uit.

Tip 1: Te weinig licht

Het krijgen van te weinig licht kan uiteraard te maken hebben aan het jaargetij. In de winter is het vaak langer donker waardoor een kamerplant een stuk minder licht krijgt. Een plant die veel licht nodig heeft kan het hierdoor een stuk minder goed doen.

Het kan uiteraard ook zo zijn dat je huis weinig lichtval heeft. Dan adviseren wij om een plant aan te schaffen die van zichzelf weinig licht nodig heeft. Voornamelijk kamerplanten met donkere bladeren voelen zich op z’n plek op hun gemak.

Tip 2: Gele bladeren

Er zijn ook kamerplanten die weinig licht nodig hebben, maar dit wel krijgen. Wanneer een kamerplant (die het niet nodig heeft) te veel licht krijgt worden de bladeren geel en gaan ze uitvallen. Indien je er zeker van bent dat de kamerplant niet te veel licht krijgt kan het ook zo zijn dat er te weinig calcium in de grond zit. Dan krijgt de plant te weinig voedingsstoffen en worden de bladeren ook geel.

3: Te natte voeten

Een ander veel gemaakte fout is dat we planten te veel water geven. Zeker wanneer een plant het niet goed doet wordt er vaak een beetje water bij gedaan.

Voordat je een plant water geeft is het de bedoeling om eerst de grond te voelen. Is deze nog een beetje vochtig? Zoek dan goed op hoe vaak die specifieke plant water nodig heeft en hou je aan de eisen van de plant.

Tip 4: Te weinig water

Wanneer de kamerplant er droog uitziet of een bruine buitenrand krijgt dan is de kans groot dat deze te weinig water krijgt. Zoek wederom goed op hoeveel water de specifieke plant nodig heeft en hou je aan de eisen van de plant.

Tip 5: Bladeren die afvallen

Wanneer de kamerplant bladeren laat vallen dat kunnen er meerdere dingen spelen. Je kunt de kamerplant uiteraard ook een handje helpen door de dode bladeren er af te knippen. Op deze manier worden er enkel voedingsstoffen naar de goede bladeren gebracht.

Indien er (te)veel bladeren uitvallen is het tijd om actie te ondernemen. Haal de kamerplant uit de pot en verwijder de aarde van de wortels. Knip de dode wortels weg en zet de plant in verse potgrond met plantenvoeding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.