Gordijnen: van vroeger tot nu

Gordijnen, van privacy tot zonwering en nog veel meer. Niet meer weg te denken uit de moderne woning, maar hoe zijn gordijnen eigenlijk ontstaan en uit welke tijd stammen de eerste sporen van gordijnen? Lees nu verder en ontdek!

Gordijnen: de eerste ontdekking

Zoals bij veel dingen waren de Romeinen het eerst. Zo zijn er voor het eerst sporen van gordijnen ontdekt bij de oude romeinen. Dit was vroegste ontdekking van gordijnen, tot dusver. De functie van gordijnen was destijds echter anders dan normaal, ze werden namelijk gebruikt als een “tijdelijke” wand binnenin een ruimte. Er werden verschillende kamers gecreëerd door de gordijnen op bepaalde plekken op te hangen. Dit is weinig verandert tot aan de middeleeuwen.

Middeleeuwse gordijnen

In de Middeleeuwen waren gordijnen zeldzaam doordat de meeste ramen waren bedekt met een houten venster, hierdoor waren gordijnen overbodig. Ramen met glazen was iets wat alleen de rijken konden betalen en om deze reden hadden alleen de allerrijksten gordijnen in gebruik. Onder het normale volk werden gordijnen nog gebruikt als scheidingen tussen kamers. Dit was belangrijk, aangezien er soms meerdere families in één woning leefden. 

De intrede van gordijnen in Nederland

Rond de 17e eeuw werden gordijnen steeds toegankelijker voor de gemiddelde Nederlander doordat de welvaart toenam. Hierdoor konden veel woningen plotseling van ramen worden voorzien en niet veel later werden gordijnen ook belangrijk. Felle bloemmotieven wisselden elkaar af, dit werd destijds als gezellig gezien. Het meest belangrijk waren de gordijnen woonkamer dan ook.

Gordijnenrevolutie in de 19e eeuw

Begin 19e eeuw gingen de prijzen van textiel aanzienlijk dalen en werden fabrieken aan alle kanten uit de grond gestampt. Dit maakte dat er steeds meer keuze was qua gordijnen en raamdecoratie. Mensen konden ineens verschillende type gordijnen kiezen, in verschillende kleuren en tegen een normale prijs. 

Gordijnen nu

Deze revolutie heeft zich ontwikkeld tot de gordijnentrends zoals we deze inmiddels kennen. Tegenwoordig kun je kiezen uit vitrages, vouwgordijnen, linnen gordijnen, velours, jaloezieën, plissé gordijnen en nog veel meer. Dit alles komt voort uit het ontstaan van de fabrieken en het dalen van de prijzen van textiel in combinatie met veranderende consumentenbehoeftes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.