Hoe snel kan nieuwbouw gemaakt worden?

We weten allemaal dat er nieuwe huizen gemaakt moeten worden. De bevolking groeit en Nederland vergrijst. Maar hoe kunnen we de doelen van 2030 halen om 1.000.000 nieuwe woningen te bouwen?

Uiteraard, je kunt oude bestemmingsplannen wijzigen en bepaalde gebouwen uitbouwen of renoveren. Echter is het veel sneller om nieuwbouw te maken. Je weet vanaf het begin precies hoeveel het gaat kosten; en een nieuw gebouw kan precies volgens jouw specificaties worden gebouwd, zodat elke kamer een geweldig uitzicht of veel natuurlijk licht heeft, en functies die aan de behoeften voldoen.

Hoe gaat dat in z’n werk?

Voordat men begint, wordt er beslist wie voor wat gaat betalen. In dit geval geeft de overheid een project uit handen aan diverse grote partijen en kleinere aannemers. Nieuwbouw is een groot project dat enkele jaren lang een groot deel van het budget opslokt.

Je kunt veel van het risico beperken door een gedetailleerd plan te hebben voor het ontwerp, de inkoop van materialen en aannemers en de planning, maar onvermijdelijk zullen er bij elk project van deze omvang onverwachte dingen gebeuren. Daarom is het essentieel dat er met de verhuurders, geldschieters of de aannemer afgesproken wordt welke partij verantwoordelijk is voor welke aspecten van het project.

Blauwdrukken maken

Als je eenmaal een hoofdaannemer hebt gekozen, vraag dan of je de bouwkundige tekeningen en specificaties van het nieuwe gebouw mag zien. Bevalt het wat je ziet? Wat bevalt je niet? Zorg ervoor dat je eventuele wijzigingen die je wilt meteen noteert, zodat ze worden opgenomen in de tekeningen.

Zwart-op-wit is in dit geval het beste wat je kunt doen omdat je met meerdere partijen te maken hebt. In dit geval heeft iedereen inzage en is er geen twijfel mogelijk over wat er is afgesproken. Bijvoorbeeld, als de toekomstige ruimte veel mensen zal huisvesten, biedt het huidige plan voor een binnendeur dan voldoende licht voor mensen die de hele dag aan hun bureau moeten zitten?

Bepaal of er uitbreidingsbehoeften op korte of lange termijn zijn. Bijvoorbeeld, heb je extra ruimte nodig voor het huidige project, of heb je extra ruimte nodig voor een nieuwe productlijn of marketinginitiatief dat in de toekomst komt? Als dat laatste het geval is, moet je zodanig uitbreiden dat je opties hebt om de bouwgrond later opnieuw in te richten.

Toezicht houden op de bouwplaats

Vaak worden plannen voor nieuwbouw al jaren van tevoren voorbereid. Wanneer het eenmaal zo ver is dat er daadwerkelijk machines aan te pas komen gaat het relatief snel. Natuurlijk is het afhankelijk van de grootte van het gebouw of het aantal huizen dat gebouwd moet worden hoe snel de klus klaar is.

Het materieel wat ingezet wordt is van grote invloed op de snelheid van het proces. Als de bouwplaats effectief is ingericht met hijskranen, bulldozers, trekkers en transportbanden gaat het grondverzet en de opbouw heel snel.

De betrouwbaarheid van het aannemersbedrijf is de pilaar waarop het project steunt. Het komt af en toe voor dat een bedrijf bijvoorbeeld middenin een project failliet gaat of stopt met de business of er gebeurt iets met het bestuur waardoor het niet meer verder kan. Het laatste wat je dan wilt is dat er geen vervanging beschikbaar is. Zorg dus altijd voor meerdere contactpersonen om de klus te klaren.