Hoeveel gas verbruik je met douchen?

Benieuwd naar: Hoeveel gas verbruik je met douchen? Tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten wordt er ongeveer 0,2 m³ gas verbruikt. Dit komt omdat er vijftig liter warm water nodig is voor een douchebeurt van vijf minuten. Als er meerdere personen in een gezin dagelijks douchen, kan het gasverbruik snel oplopen.

Gemiddeld gasverbruik van een gezin

Het gasverbruik voor een gemiddeld gezin dat dagelijks onder de douche stapt, komt ongeveer overeen met 292 m³ per jaar, wanneer er uitgegaan wordt van een douchebeurt van vijf minuten. Echter, velen staan langer onder de douche, waardoor het verbruik nog hoger kan zijn. Met de huidige hoge gasprijzen, kan het zinvol zijn om te besparen op de gaskosten voor douchen. Dit kan door bijvoorbeeld te kiezen voor een waterbesparende doucheset of door de hoofddouche te vervangen. Hopelijk hebben we hiermee de vraag beantwoord: Hoeveel gas verbruik je met douchen.

Verbruik minder gas met een waterbesparende douche

Nu we de vraag: Hoeveel gas verbruik je met douchen hebben beantwoord gaan we door met kijken hoe je kunt besparen. Een eenvoudige en makkelijke manier om te besparen op de gasrekening tijdens het douchen is door te investeren in een waterbesparende douchekop. Veel moderne douches zijn al uitgerust met een waterbesparende kop, waardoor je automatisch water bespaart.

Dit geldt voor verschillende soorten douches, van inbouw regendouches tot handdouches. Houd wel rekening met het feit dat regendouches in verhouding meer water verbruiken. Bij de aankoop van een regendouche kun je rekening houden met het warm waterverbruik door te letten op de volumestroom.

Kies voor een volumestroom die minder is dan twintig liter per minuut. Op deze manier is het waterverbruik vergelijkbaar met een reguliere douchekop.

Verlaag uw gasverbruik met een thermostatische kraan

Beschik je nog niet over een thermostatische douchekraan? Deze kraan kan handig zijn om de temperatuur op een gewenst niveau in te stellen. Wanneer je de temperatuur lager instelt gebruik je ook minder gas tijdens het douchen. Bovendien kan een thermostatische kraan op jaarbasis een besparing opleveren van duizend liter water en ook op het gasverbruik.

Al gedacht aan een douchetimer?

Er zijn diverse manieren waarop je op de dagelijkse kosten van gas voor het douchen kunt besparen. Een eenvoudige manier is door de tijd die je onder de douche doorbrengt, bewust te beheersen. Door bijvoorbeeld je douchetijd van negen minuten te verkorten naar vijf minuten, kan je al veel gas besparen.

Volgens Milieu Centraal bespaar je 60 m³ per jaar als je de douchetijd verkort van negen naar vijf minuten. En als je gebruik maakt van een waterbesparende douchekop, kan je nog eens 44 m³ gas besparen. Een douchetimer kan je helpen om de tijd onder de douche te beperken, of dat nu een kookwekker of een wekker op je smartphone is.

Vergeet niet om je cv-ketel te vervangen voor een energiezuinige variant

Als je een cv-ketel in huis hebt, is het verstandig om deze op de eco-stand te zetten. De cv-ketels hebben meestal een comfortstand als standaard voor het verwarmen van het water. Hoewel het water sneller warm wordt, kost dit wel meer energie en dus meer geld. Door de cv-ketel op de eco-stand te zetten, bespaar je op het gasverbruik. In dit geval wordt het water pas verwarmd als je de douchekraan opent.

Besparen op gasverbruik door af en toe een koude douche te nemen

Een andere manier om gas te besparen tijdens het douchen, is door af en toe een koude douche te nemen. Dit kan niet alleen een energiebesparing opleveren, maar kan ook goed zijn voor de bloedcirculatie en huid. Hierdoor kan je niet alleen geld besparen, maar ook een positief effect hebben op de gezondheid. Koud douchen kan je doen door de temperatuur van het water af te bouwen of door af te wisselen tussen warm en koud water tijdens de douche. Het is wel belangrijk om dit voorzichtig te doen en geleidelijk aan te passen aan je lichaam.

Veelgestelde vragen over: Hoeveel gas verbruik je met douchen

In deze FAQ zullen we de meest gestelde vragen beantwoorden over het gasverbruik van douchen en hoe je kunt besparen op je gasrekening.

Hoeveel gas verbruikt een douche?

Het gasverbruik van een douche kan variëren afhankelijk van de efficiëntie van de douchekop, de waterdruk en de temperatuur van het water. Het is aanbevolen om de specifieke gegevens van uw douche te raadplegen of een professionele energie-auditor te raadplegen voor een precieze berekening.

Hoeveel geld ben je jaarlijks kwijt per persoon aan douche?

Het geldbedrag dat je jaarlijks kwijt bent aan douchen kan variëren afhankelijk van het gasverbruik, de tarieven van uw energiebedrijf en het aantal douches per persoon per dag. Het is aanbevolen om uw eigen energieverbruik bij te houden en een berekening te maken op basis van uw specifieke situatie.

Wat kost 10 minuten douchen aan gas?

De kosten van 10 minuten douchen in gas kunnen variëren afhankelijk van de tarieven van uw energiebedrijf en het gasverbruik van uw douche. Het is aanbevolen om uw eigen energieverbruik bij te houden of een professionele energie-auditor te raadplegen voor een precieze berekening.

Wat kost 10 minuten douchen 2023?

De kosten van 10 minuten douchen in 2023 kunnen variëren afhankelijk van de tarieven van uw energiebedrijf en het gasverbruik van uw douche. Het is aanbevolen om uw eigen energieverbruik bij te houden of een professionele energie-auditor te raadplegen voor een precieze berekening.

Hoeveel gas kost 1 uur douchen?

De hoeveelheid gas die gebruikt wordt voor 1 uur douchen kan variëren afhankelijk van de efficiëntie van de douchekop, de waterdruk en de temperatuur van het water. Het is aanbevolen om de specifieke gegevens van uw douche te raadplegen of een professionele energie-auditor te raadplegen voor een precieze berekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.