Houtkachel kiezen: het verschil tussen plaatstaal en gietijzer

Er zijn verschillende soorten houtkachels op de markt waaronder plaatstaal en gietijzer. Lees de onderstaande tekst direct even door als je wilt weten wat het verschil tussen een plaatstaal ijzeren houtkachel is en een gietijzeren houtkachel zodat je een geschikte keuze kunt maken tussen de twee.

Een gietijzeren houtkachel

De meest populaire soort houtkachel is de gietijzeren houtkachel, waarbij je uit kunt gaan van duurzaamheid en dat de warmte op een optimale manier vastgehouden wordt. Bij stijgende temperaturen zal de kachel niet kromtrekken of buiten waardoor het hout makkelijker kan verbranden.

Waarom voor een gietijzeren houtkachel kiezen?

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een gietijzeren houtkachel moet kiezen. Een gietijzeren houtkachel is een duurzaam apparaat die veel stralingswarmte afgeeft en de warmte bovendien langer vasthoudt. Hier komt nog een karakteristiek uiterlijk en een warme en gezellige sfeer bij kijken.

Een plaatstalen houtkachel

Bij een plaatstalen houtkachel kan je van een strak uiterlijk uitgaan waarbij niet veel vormvrijheid is. Er is sprake van een dubbelwandig apparaat die zowel stralingswarmte als convectiewarmte kan verspreiden waardoor heel de kamer snel aangenaam warm aan zal voelen.

Waarom voor een plaatstalen houtkachel kiezen?

Je kunt bij het kiezen van een plaatstalen houtkachel uitgaan van veel convectiewarmte en een hoog rendement. Daar komt nog een licht gewicht bij in vergelijking tot andere soorten houtkachels en een strak uiterlijk.

Wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen een gietijzeren en een plaatstalen houtkachel is dat een houtkachel van gietijzer langer meegaat als je voor periodiek onderhoud zorgt. Daarnaast is een gietijzeren houtkachel in meerdere figuren en vormen verkrijgbaar en kan je bij gietijzeren houtkachels voornamelijk van stralingswarmte uitgaan terwijl je bij houtkachels van staalijzer over convectiewarmte spreekt. Het rendement bij een houtkachel van staalijzer ligt wat hoger, maar bij een plaatstalen houtkachel heb je meer keus uit designs.

De juiste keuze maken

Om te kiezen tussen gietijzeren houtkachel en een plaatstalen houtkachel is het verstandig om naar je wensen, je situatie en naar je budget te kijken of om professioneel advies van een ervaren deskundige in te schakelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.