In tijden als deze is het kopen van een nieuwe woning voor velen een moeilijke stap. Want ondanks dat de verkoopprijzen maar blijven stijgen, vliegen de huizen als pakjes boter over de toonbank. De historisch lage rente maakt het immers heel interessant om nu een (nieuwe) hypotheek af te sluiten. Het gevolg? Een heuse ‘biedoorlog’ waar tientallen mensen elkaar overbieden en ver boven de vraagprijs een huis proberen te kopen. 

Wij begrijpen als geen ander dat je geen zin hebt om je in deze onzekere wateren te bevinden. Maar wil je toch profiteren van de voordelen van de extreem lage rentes? Dan is het oversluiten van jouw hypotheek zeker de moeite waard. Wij vertellen je graag hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Dus, wil je geld besparen op jouw hypotheek? Lees dan snel verder!

Hypotheek oversluiten: wat houdt het in?

Tijdens het afsluiten van jouw hypotheek heb je vast en zeker een rentevaste periode afgesproken met jouw bank. In de meeste gevallen is dit 10 jaar of langer. In deze tien jaar kan er natuurlijk heel veel gebeuren, waaronder een verandering in het rentepercentage voor nieuwe hypotheken. Mocht deze nieuwe rente lager zijn dan het rentepercentage welke je hebt afgesloten, dan kan het wellicht interessant zijn om jouw hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. Hiermee beëindig je jouw rentecontract en start je een nieuwe hypotheek met een lagere hypotheekrente!

Met het oversluiten van een hypotheek wordt bedoeld dat je jouw huidige hypotheek vervroegd aflost met een nieuw af te sluiten hypotheek.

Waar moet je op letten bij het oversluiten van een hypotheek?

Wil jij je hypotheek oversluiten? Neem dan eerst even contact op met een expert om te berekenen of het oversluiten wel echt zo verstandig is in jouw persoonlijke situatie. Tijdens dit gesprek komen verschillende onderwerpen aan bod welke van invloed zijn op het uiteindelijke oordeel:

 • Wij je bij dezelfde geldverstrekker blijven?
 • Moet je eventueel een boeterente terugbetalen?
 • Zitten er kosten aan verbonden?
 • Is rentemiddeling een alternatief?

Hulp nodig bij het bekijken van jouw persoonlijke voordeel? Onze hypotheekadviseur in Zoetermeer en omgeving kijken graag mee naar de mogelijkheden!

Zitten er kosten verbonden aan het oversluiten van een hypotheek?

Wij adviseren te allen tijde om eerst even bij jouw huidige geldverstrekker te kijken naar de mogelijkheden. Wellicht hebben zij ook een interessant aanbod! Voldoet dit niet aan jouw wensen, dan is het altijd mogelijk om naar andere geldverstrekkers te kijken. Belangrijk hierbij is wel dat je moet afwegen of de oversluitkosten die je dan moet maken opwegen tegen de lagere netto maandlasten. Belangrijk om te onthouden hierbij is dat deze oversluitkosten fiscaal aftrekbaar zijn mits de nieuwe hypotheek een lening vervangt welke destijds is aangegaan voor de verbouwing, het onderhoud of de aanschaf van een woning. Let op! Het is hierbij belangrijk dat je de oversluitkosten betaalt met eigen geld. Want, als je geld leent om deze kosten te betalen zal er geen sprake zijn van renteaftrek. 

Naast de oversluitkosten, welke bestaan uit o.a. de advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, hypotheekakte kosten en kosten voor de NHG, kan er ook sprake zijn van een boeterente.

Boeterente berekenen

Als je ervoor kiest om tijdens jouw lopende rentevaste periode te vertrekken bij jouw geldverstrekker, dan moet er mogelijk een boeterente worden betaal. Dit wordt door de geldverstrekker zelf berekend, op basis van de resterende looptijd, de huidige rente en de gebruikelijke rente. Let hierbij op dat deze berekening maar beperkt geldig is, dus probeer dit altijd rond het oversluiten van de hypotheek te doen.

Voordelen van het oversluiten van een hypotheek

Wanneer je kiest voor het oversluiten van een hypotheek dan is er een belangrijk voordeel, namelijk: geld besparen! Hierdoor kun je gemakkelijker jouw woonwensen realiseren, en heb je lagere maandlasten. Daarnaast is het ook mogelijk dat de voorwaarden van de nieuwe hypotheek wellicht beter bij jou passen dan die van je huidige hypotheek.

Aandachtspunten bij het oversluiten van een hypotheek

Het oversluiten van een hypotheek kan voor veel mensen dus ontzettend interessant zijn. Maar, er zijn zeker wat aandachtspunten welke moeten worden besproken met een hypotheekadviseur. Zo adviseren wij om de volgende onderwerpen te bespreken alvorens er wordt besloten om de hypotheek over te sluiten: 

 • Berekenen boeterente
 • Aanpassen van de hypotheekvorm
 • Hypotheekvoorwaarden na oversluiten
 • Fiscale gevolgen voor het oversluiten van de hypotheek
 • Bijkomende kosten voor het oversluiten
 • Waarde van de woning
 • Huidige hypotheekvorm (spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek)

Wil jij jouw hypotheek oversluiten? Wij vertellen je graag meer over het oversluiten van een hypotheek tijdens een gratis kennismakingsgesprek. Zo weet je precies waar je aan toe bent en of het oversluiten in jouw situatie wel echt zo voordelig is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.