Wil jij graag thuis je eigen groente kweken, maar heb je een kleine tuin of weinig ruimte? Dan is een kweektafel waarschijnlijk een goede oplossing voor jou. Met een kweektafel kun je op een toegankelijke manier een moestuintje beginnen op je balkon, terras, dak of zelfs in een kas. Zo kweek je makkelijk je eigen groenten en kruiden, net zoals je in een moestuin zou doen. Wil je meer weten over de kweektafel? Lees dan vooral verder, want in dit artikel vertellen we je wat een kweektafel is, wat je ermee kunt, hoe je hem gebruikt en welke groente je ermee kan kweken.

Wat is een kweektafel?


Simpel gezegd is een kweektafel (ook wel moestuintafel genoemd) een moestuin op poten. Doordat de kweekbak op poten staat is hij hoger, wat het makkelijker maakt om aan je moestuin te werken. De meeste kweektafels zijn tussen de 80 en 100 centimeter hoog, wat hen perfect maakt om staand te tuinieren. Ook zijn er versies te koop van rond de 40 centimeter hoog, waardoor je zittend het werk kan doen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, van hout tot aluminium. Kweektafels zijn daarnaast ook verkrijgbaar op wielen, zodat ze extra makkelijk verplaatsbaar zijn. Doordat ze smal en hoog zijn, kunnen ze makkelijk in een kleine ruimte staan zoals op het balkon of dakterras.

Een kweektafel in een bak
Een kweektafel van Vertisign.nl

Wat kun je allemaal met een kweektafel?


Je kunt met een kweektafel eigenlijk precies hetzelfde als met een gewone moestuin, met daar nog een paar extra voordelen aan toegevoegd. Hier volgen een aantal dingen die je kunt met een kweektafel:

 • Met een kweektafel kun je net zo makkelijk als bij een gewone moestuin je eigen groente, kruiden en fruit verbouwen.
 • Voor het kweken van fruit en groente heb je met een kweektafel maar weinig ruimte nodig. De bakken nemen niet veel ruimte in beslag en staan op pootjes, waardoor ze makkelijk op een plaats met weinig plek kunnen staan.
 • In tegenstelling tot een gewone moestuin, kun je een kweektafel makkelijk verplaatsen. Als je hem ergens hebt neergezet, hoeft hij daar dus niet voor eeuwig te blijven staan. Je kunt hem gewoon optillen en neerzetten op een plek die beter uitkomt.
 • Met een kweektafel kun je op de meest eenvoudige en toegankelijke manier je eigen planten verbouwen. Je hoeft de grond namelijk niet om te spitten en het verpotten van planten is niet nodig.
 • Een kweektafel is ook zeer geschikt voor mensen die wel een tuin hebben, maar deze niet kunnen gebruiken (bijvoorbeeld omdat de grond vervuild is).
 • Met een kweektafel kun je door de hoogte van de kweekbakken tuinieren zonder last te krijgen van kniepijn of rugpijn, omdat je niet hoeft te bukken.

Hoe gebruik je een kweektafel?


Ook het gebruik van een kweektafel is erg eenvoudig. Als eerste zet je de hem neer op de gewenste plek. Er hoeft niet veel ruimte te zijn op deze plek, maar het is wel handig als er genoeg plek is om comfortabel achter de kweekbakken te kunnen staan. Vervolgens ga je eigenlijk op dezelfde manier te werk als bij een normale moestuin. Je stopt grond in de kweekbakken en plant de zaadjes. Daarna moeten de zaadjes natuurlijk water krijgen, wat geen enkel probleem is bij een kweektafel. Er zitten namelijk kieren in de kweekbakken, waardoor overtollig water na een flinke regenbui efficiënt weg kan stromen.

Welke groenten kun je kweken in een kweektafel?


Hoewel in principe vrijwel alle planten in een kweektafel kunnen groeien, zijn sommige soorten geschikter dan anderen. Dit zijn de beste planten om in een kweektafel te verbouwen:

 • Courgette. In een hoge kweekbak (zoals bij een kweektafel) warmt de grond sneller op. Dit maakt de omstandigheden perfect voor het kweken van courgettes. Wel hebben courgettes veel ruimte nodig, dus is het slim om de courgetteplant op de rand te zetten zodat ze via de zijkant naar beneden hangen. Zo heeft de courgette genoeg ruimte om te groeien.
 • Uien. Hoewel uien veel ruimte in beslag nemen, kunnen ze prima in een kweektafel verbouwd worden. Je moet er wel even geduld voor hebben, aangezien ze ongeveer een half jaar nodig hebben om te groeien. Maar dan heb je ook wat!
 • Sla. Sla is over het algemeen één van de meest eenvoudige planten om te kweken in een moestuin, dus is het in een kweektafel ook makkelijk te doen. Sla groeit erg snel, waardoor je er snel plezier van hebt. Ook heeft sla geen bijzondere voeding nodig om goed te groeien en groeit hij goed in combinatie met andere planten.
 • Wortelen. De extra warmte die in een kweektafel gecreëerd wordt is ook gunstig bij het kweken van wortelen. Zorg wel dat de kweekbak diep genoeg is voor het verbouwen van wortelen.
 • Tomaat. Als laatste benoemen we de meest onwaarschijnlijke groentesoort voor in een kweektafel. Maar het is waar, kweektafels zijn zelfs geschikt voor het kweken van tomaten. Wanneer je een tomatensoort kiest die klein blijft, is er meer dan voldoende ruimte voor hen om te groeien.

Wat kost een kweektafel?

Kweektafels zijn er in vele soorten en maten. Het is dus heel erg afhankelijk van de grootte en het materiaal van de kweektafel, maar om een kleine schatting te maken, gebruiken wij de kweektafel van Vertisign als voorbeeld. Met een breedte van 40cm en een lengte van 103cm kun je eenvoudig je eigen groente kweken. Deze maat is namelijk geschikt voor elk balkon of terras. De prijs hiervoor ligt tussen de €149 en €189.

Ben je nieuw met kweken? Dan is het handig om een starters set aan te schaffen. Je krijgt dan niet alleen de kweektafel, maar ook moestuingrond, een klimrek en extra wielen voor onder de kweektafel.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.