Waarom je een nieuw hoeslaken eerst moet wassen

Bij het kopen van nieuwe hoeslakens rijst vaak de vraag: Moet je een nieuw hoeslaken eerst wassen? In deze blog geven we een duidelijk antwoord en bieden we nuttige tips voor het wassen van je nieuwe hoeslakens.

Moet je een nieuw hoeslaken eerst wassen?

Ja, het is aanbevolen om nieuwe hoeslakens te wassen voor gebruik. Dit verwijdert chemische stoffen en verbetert de vochtabsorptie en kleurfixatie.

Hier zijn enkele redenen waarom:

  1. Verwijderen van chemische stoffen en bacteriën: Nieuwe hoeslakens kunnen resten van chemische stoffen bevatten die tijdens het productieproces zijn gebruikt. Ook kunnen er bacteriën op zitten van tijdens het verpakken of transporteren. Een eerste wasbeurt zorgt ervoor dat je beddengoed hygiënisch schoon is.
  2. Verbetering van vocht absorptie: Ongebruikt beddengoed absorbeert vocht minder goed. Aangezien je lichaam ’s nachts vocht verliest, helpt een gewassen hoeslaken dit beter op te nemen.
  3. Fixatie van de kleuren: Het wassen van nieuwe lakens helpt om de kleuren te fixeren. Dit vermindert de kans dat de kleuren vervagen of afgeven op ander wasgoed.

Hoe was je nieuwe hoeslakens?

Hier volgen enkele tips voor het optimaal wassen van je nieuwe hoeslaken:

  1. Volg de wasvoorschriften: Controleer altijd de wasvoorschriften op het label van je hoeslaken. Verschillende materialen vereisen verschillende wasmethoden.
  2. Sorteer op kleur: Vooral bij de eerste wasbeurt is het belangrijk om beddengoed te sorteren op kleur om kleuroverdracht te voorkomen.
  3. Binnenstebuiten wassen: Was dekbedovertrekken en kussenslopen binnenstebuiten om ze langer mooi te houden.
  4. Matig met wasmiddel: Te veel wasmiddel kan vlekken veroorzaken op je beddengoed.
  5. Geen azijn Gebruiken: Azijn is niet nodig en kan overtollige verfdeeltjes vastzetten in het laken.

Conclusie

Het wassen van nieuwe hoeslakens voor gebruik is niet alleen hygiënisch, maar draagt ook bij aan een langere levensduur en het behoud van kwaliteit. Volg deze eenvoudige tips om je beddengoed fris en in topconditie te houden.