Door het gebruik van schelpen in de tuin kun je je tuin een unieke aanvulling geven. Schelpen hebben niet alleen een speels effect, maar ze hebben ook nog eens een aantal nuttige eigenschappen. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke punten die handig zijn om te weten voordat jij schelpen in je tuin gaat gebruiken.

Informatie over schelpen voor in de tuin

In Nederland zie je het nog niet heel veel, maar een schelpenpad in de tuin is naast sfeervol ook nog eens heel duurzaam. En omdat schelpen in de tuin nog niet heel bekend zijn in Nederland hebben we voor jullie alle nodige informatie uitgezocht.

De soorten schelpen voor in de tuin

Je zult hier misschien niet zo snel aan denken, maar je kunt niet zomaar schelpen kopen en deze in de tuin deponeren. Er zijn namelijk speciale schelpen voor in de tuin, deze schelpen noemen we gewassen schelpen. Gewassen schelpen komen uit de Noordzee en worden dan hier op de zeebodem schoongemaakt. Dit betekent dat ze vrij zijn van vuil en stenen, maar er kan nogsteeds wel wat zand of gruis tussen zitten. Het belangrijkste ingrediënt van gewassen schelpen is calciet of calciumcarbonaat (CaCo3). Omdat schelpen poreus zijn, vormen ze een geweldige isolator, maar natuurlijk zijn ze ook fantastisch voor decoratieve doeleinden zoals schelpenpaden.

Wat is schelpengruis?

Schelpengruis is hetgeen wat er nog in de schelp zit wanneer deze uit zee wordt gehaald. Denk hierbij aan zand of kleine stukjes steen.

Hoelang gaan schelpen mee?

Bij tuinen met schelpenpaden waarbij gewassen schelpen zijn gebruikt zie je dat deze tientallen jaren meegaan. Dit uiteraard wel alleen wanneer je je schelpen goed verzorgd. Er ligt nu ongeveer 2,5 jaar een schelpenpad op mijn oprit en het ziet er nog steeds erg goed uit. Dit toont aan dat het zeker een duurzame oplossing is en dat schelpen ook erg lang meegaan.

Hoe dik moet een laag schelpen zijn?

Een schelpenpad is ongeveer 5 tot 10 centimeter dik. Dit is afhankelijk van het doeleinden. Is het schelpenpad bedoelt om over te lopen of moeten er ook auto’s overheen rijden? Is dit laatste het geval dan moet jouw schelpenpad minimaal 10centimeter dik zijn.

Hoeveel kosten schelpen per m2

Wil je een schelpenpad aanleggen dan kun je zeker rekenen op zo’n 25 tot 35 euro per vierkante meter. En dat is uiteraard exclusief btw en zonder plaatsing van de schelpen.

Voordelen van schelpen in de tuin

  • Door het gebruik van schelpen creëer je duurzame isolatie en voorkom je dat de grond onder de schelpen uitdroogt;
  • Schelpen kun je gebruiken door ze in een composthoop te deponeren, dit versnelt het proces. Dit komt door de kalk wat in de schelpen zit;
  • Wanneer schelpen zijn gebroken kunnen slakken niet over de schelpen bewegen;
  • Onkruid kan bijna niet door schelpen heen komen;
  • Schelpen bevatten kalk wat goed is voor kalk minnende planten.

Nadelen van schelpen in de tuin

  • Schelpen zorgen ervoor dat de PH-waarde van de grond verhoogd, dit is goed voor klak minnende planten, maar zuurminnende planten houden hier niet van;
  • Een schelpenpad moet één keer per 2 jaar worden aangevuld;
  • Schelpenpaden zijn erg lastig te reinigen;
  • Er komt kalk vrij wat kan afgeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.