Soorten metaal boren: welke is het beste voor u?

Metaal boren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Dit materiaal wordt gebruikt om metaalboren te maken omdat het een hogere snelheid heeft dan andere materialen en beter bestand is tegen hitte. Metalen zijn harde en brosse materialen, dus het is erg moeilijk om een metaal te vinden dat bestand is tegen hoge temperaturen zonder zijn hardheid te verliezen. Maar een metaal dat deze kwaliteit heeft, is wolfraamstaal. Er zijn een aantal verschillende soorten HSS metaalboren. Als je op Boorkopen.nl kijkt, zie je termen als HSS-R, HSS-G enzovoort. De verschillende soorten boren hebben allemaal hun eigen sterke en zwakke punten, wat betekent dat het belangrijk is om te begrijpen waar u in boort voordat u beslist welke boor u wilt gebruiken. Een staalboor zal bijvoorbeeld niet zo goed werken in hout als een houtboor.

Boren soorten: Gewalst of geslepen

Gewalste boren worden geproduceerd door een staaldraad om een doorn te rollen. De draad wordt vervolgens opgerold, afgesneden en het uiteinde wordt geslepen. Dit proces wordt “draadtrekken” genoemd. Grondboren worden geproduceerd door de boor te slijpen uit massief materiaal van snelstaal (HSS) of andere metaallegeringen. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van gewalste boren boven grondboren, zoals: hun kosteneffectiviteit, ze hebben een langere levensduur en ze kunnen in meer toepassingen worden gebruikt dan grondboren.

HSS-R metaalboren

De HSS-R metaalboren zijn gewalst. Dit type boor maakt gebruik van ongehard materiaal dat pas in de laatste fase wordt gebruikt. De HSS-R metaalboren kunnen worden gebruikt voor het boren van gaten met een diameter tot 8 mm en kunnen zowel voor droge als natte omstandigheden worden gebruikt. De HSS-R boor is qua prijs de voordeligste boor maar heeft ook een hoge taaiheid. Dit komt doordat de staalconstructie niet wordt onderbroken door het walsproces. Als u een zeer zware boormachine nodig heeft, hoeft u niet verder te zoeken dan een HSS-R-boormachine.

HSS-G metaalboren

HSS-G metaalboren zijn een soort metaalboor die wordt geslepen in plaats van gewalst. Ze worden vaak gebruikt in de metaalindustrie. De HSS-G metaalboren worden ook wel HSS-S genoemd. In tegenstelling tot de HSS-R boren worden deze boren niet gewalst maar geslepen. Ze zijn toepasbaar in de metaalindustrie en hebben een hoge tolerantie voor warmte en druk. Boren is het proces waarbij een roterend snijgereedschap wordt gebruikt om materiaal van een werkstuk te verwijderen, meestal metaal. Het kan worden gebruikt om vormen en gaten uit te snijden, of kan worden gecombineerd met andere bewerkingen zoals frezen om sleuven te snijden, schroefdraad te maken of groeven te maken.

Materialen en coatings

Metaalboren zijn verkrijgbaar in een aantal verschillende materialen en coatings die de eigenschappen van de boor beïnvloeden. Coatings worden aangebracht op het oppervlak van een metalen boor om de prestaties te verbeteren en om deze te beschermen tegen corrosie. Er zijn vier hoofdtypen coatings die op metaalboren worden gebruikt: wolfraamcarbide, titaniumnitride, titaniumcarbonitride en diamantachtige koolstof (DLC).

HSS boor

HSS is de meest voorkomende metaalboor. Het is een hogesnelheidsstaalboor die kan worden gebruikt voor het boren van ferro- en non-ferrometalen. Het heeft een hogere hardheid dan koolstofstaal, daarom is het niet zo broos en kan het met hogere snelheden worden gebruikt. De gewone standaard HSS boor is de meest gebruikte en voordelige metaalboor. Meestal zijn dit spiraalgewalste (HSS-R) type boren die zijn gemaakt van sneldraaistaal. Boren zijn een veelgebruikt hulpmiddel voor het boren van gaten. Deze boren zijn gemaakt voor zachtere materialen zoals hout en aluminium. Aangezien de boren niet geschikt zijn voor het boren in hardere materialen zoals RVS is het aan te raden om voor dit soort materiaal een andere boor te gebruiken.

HSS-Co boor

De HSS-Co-boren zijn het resultaat van een Zwitsers onderzoeksproject dat duurde van 1980 tot 1985. Dit project werd gefinancierd door het Zwitserse Federale Bureau voor Industrie en Handel (OFIK) en door het Zwitserse bedrijf HSS-E. HSS-Co boren worden ook wel HSS-E boren genoemd. De afkorting staat voor snelstaal met kobalt toegevoegd, of snelstaal met kobaltverrijking. Bij deze boren is een kleine hoeveelheid kobalt toegevoegd aan de gewone HSS-legering. Dit maakt ze beter bestand tegen slijtage en corrosie dan hun voorgangers, maar ze zijn ook moeilijker te bewerken en kosten meer. Voor het boren in harde materialen, zoals metaal en taaie materialen zoals glas, zijn deze boren de beste optie. Ze hebben alle kwaliteiten van een boormachine, maar kunnen worden gebruikt voor moeilijkere klussen, daarom hebben ze een iets hogere prijs dan gewone boren. Rechte groeffrees is speciaal ontworpen voor het boren in zeer harde materialen zoals RVS, maar ook bij zachtere metalen profiteer je van de verbeterde eigenschappen. Ze worden gebruikt voor het boren in hout of kunststof.

HSS-TiN boor

HSS-TiN boren zijn gecoat met titaniumnitride en hebben een hoge taaiheid. Deze coating heeft een hoge taaiheid, waardoor het bestand is tegen de slijtage van het boren. Het heeft ook een goede corrosieweerstand, wat betekent dat het bestand is tegen de slijtage van het boren. De nieuwe HF-15B-L boorkop is ontworpen om wrijving tussen de boor en het materiaal te verminderen. Dit vermindert de weerstand en maakt het voor u gemakkelijker om met een hogere snelheid te boren, waardoor u langer kunt boren voordat u moe wordt.

Zwarte oxide coating boor

De zwarte oxidecoating op HSS-R boren is een relatief goedkope manier om roest en corrosie te voorkomen. Het is ook een goede manier om de levensduur van uw boormachine te verlengen. De zwarte oxidecoating die je op veel HSS-R-boren ziet, bestaat uit drie hoofdonderdelen: chroom, nikkel en mangaan. Het eerste deel is chroom wat het staal zijn zwarte kleur geeft. Het tweede deel is nikkel dat de corrosieweerstand biedt en het oppervlak van staal stabiliseert. Het derde deel, mangaan, zorgt voor hardheid van het oppervlak van staal dat met dit proces is behandeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.