Het leren van tijd

Als volwassenen kennen we het belang van tijd en weten we dat we ons aan bepaalde schema’s horen te houden. Er zijn tijden om te werken en er zijn tijden om op vakantie te gaan en het is belangrijk om ons hieraan te houden. Voor kinderen komt dit besef van tijd wat later op en het is belangrijk dat kinderen wordt aangeleerd wat tijd betekent en ook hoe je de tijd op de juiste manier kunt bijhouden. 

Natuurlijk willen we onze kinderen niet opjagen met de wegtikkende seconden en ze op een prettige manier leren wat de tijd betekent. Het leren klokkijken is een begin bij het aanbrengen van het besef van de tijd bij kinderen. Dit kan op vele verschillende manieren, maar het makkelijkste is de aanschaf van een goede klok of wekker voor in de kinderkamer. Zo worden de kinderen constant blootgesteld aan het leren van klokkijken en het begrip van de tijd.

Klokken in alle vormen en maten

Natuurlijk is het belangrijk om goed na te denken over wat voor klok of wekker het beste in de kinderkamer past. Het gebruik van kleuren, vormen en geluiden kan behulpzaam zijn bij kinderen, terwijl volwassenen vaak het eenvoudige gemak van een zwart-witte klok willen. Wij kennen de tijd en weten hoe we deze makkelijk kunnen aflezen, dus we hebben alleen de basis nodig. Bij kinderen moet er interesse en motivatie opgebouwd worden, zodat ze meer moeite doen om te leren. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel mogelijkheden op het gebied van klokken en wekkers, ook voor de kinderkamer, zoals hier te vinden bij Klokkenconcurrent en ook Klokkenshop.

Kleuren en geluiden

Een van de belangrijkste dingen is dat de klok natuurlijk groot genoeg is om goed zichtbaar te zijn voor het kind. Daarnaast is een wandklok misschien niet de beste optie, omdat die voor kinderen vaak te hoog hangt. Een klok die op een nachtkastje kan staan of die gemakkelijk verplaatst kan worden, is de beste optie. Verder is het natuurlijk leuk als de klok in felle kleuren komt, of als de klok bijvoorbeeld in de vorm van het lievelingsdier van het kind komt. 

Zo zal het de aandacht van het kind meer trekken en zijn ze eerder geneigd meer aandacht te besteden aan de klok en de tijd. Daarnaast kan het voor de jongste kinderen aantrekkelijk zijn om een klok of wekker te hebben die bij het indrukken van verschillende knoppen leuke geluiden maakt. Dit kunnen eventueel het opnoemen van cijfers zijn of juist andere geluiden die bij iedere cijfer veranderen. Het leren op een interactieve manier blijft het leukste.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.