Een tiny house (klein huis) is een kleine woning met een vloeroppervlakte van niet meer dan 50 vierkante meter. Het is een vrijstaande en complete woning. Die niet is bedoeld als recreatiewoning, maar voor permanente bewoning.
Oorsprong
Er is sprake van een beweging, die zijn oorsprong heeft in Verenigde Staten en die zich niet kan vinden in de consumptiemaatschappij, waarbij iedereen steeds meer en duurder wil. Dat, terwijl het aantal meerpersoonshuishoudingen aan het afnemen is. Ging het in het begin om kostenbesparing, inmiddels gaat het de beweging met name om duurzaam wonen en leven. Dat noemt men de ecologische voetafdruk.
Typen
We onderscheiden verplaatsbare en vaste kleine huizen. De verplaatsbare staan meestal op wielen en dienen vaak als tijdelijke woning. Vaste huizen hebben een fundering en blijven in principe permanent op dezelfde plek staan. Bewoners van een kleine woning zijn met het adres daarvan ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP). De bewoners die in een verplaatsbaar huisje wonen, noemen zich geen woonwagenbewoner, maar kijkend naar de woning op zich, zit daar soms weinig verschil tussen.
Regelgeving
Ook voor kleine huizen geldt het Bouwbesluit 2012 voor eengezinswoningen. In dat besluit worden de minimumeisen gegeven voor de veiligheid, sterkte, milieu, energieverbruik en comfort. Een nieuwe wet genaamd de Omgevingswet, waarvan de invoering inmiddels is uitgesteld tot 1 januari 2022, gaat het genoemde Bouwbesluit en daarnaast de bouwvergunning, de welstandsnota en bestemmingplan vervangen. Omdat we over een nieuwe woonvorm praten, die dus niet erg goed binnen de huidige regelgeving past, is het verkrijgen van de vergunningen niet altijd eenvoudig. De Omgevingswet moet dat veranderen.
Bouwen
De schaarse ruimte in een klein huis moet voor de leefbaarheid zo goed mogelijk worden benut. Maar je kunt er sowieso minder spullen in kwijt dan in een eengezinswoning. Het is in die zin vergelijkbaar met een caravan of camper. Als je zelf gaat bouwen, zou je eventueel gebruikte materialen kunnen toepassen. Dat verlaagt de bouwkosten en past bij de filosofie van de tiny house beweging. Ben je niet handig, je hebt er geen tijd voor of wil je niet zelf bouwen, dan kan je natuurlijk ook een prefab huisje aanschaffen. Een andere optie is, als je graag je huis zelf ontwerpt, het te laten bouwen, waarbij het prettig is dat je terugkoppeling krijgt van de bouwer. Bij voorkeur heeft die bouwer ervaring met kleine huisjes en kan dus op basis daarvan je gerichte adviezen geven.