Aangezien we nu allemaal in deze coronacrisis zitten, zou je denken dat dit een negatieve impact heeft op de vastgoedmarkt. Dit is tot dusver zeker niet het geval. In de afgelopen 20 jaar zijn de huizenprijzen de afgelopen maanden het meest gestegen. Daarom kan dit voor eigenaren van beleggingspanden de beste tijd zijn om het nu goed te verkopen. Je zou denken ik bel gelijk een makelaar toch?!  Maar wist je dat je een woning ook zonder makelaar kunt verkopen en tot duizenden euro’s kunt besparen? In dit artikel zetten we de voordelen hiervan op een rij en geven we je tips over de beste oplossing.

De voordelen van het verkopen zonder makelaar. 

Door je woning zelf te verkopen zonder makelaar, bespaar je veel kosten. Meestal is de makelaar de contactpersoon tussen jou en de nieuwe koper van de woning. Dit doen ze natuurlijk niet gratis, maar rekenen bemiddelingskosten tegen de verkoopprijs. Hierdoor kunnen de makelaarskosten snel oplopen tot duizenden euro’s. Daarom is het als verkoper zeker de moeite waard om je woning zelf zonder makelaar te verkopen.

Een ander bijkomend voordeel is dat wanneer er geen makelaar bij de verkoop betrokken is jij de volledige controle over het verkoopproces hebt. Bij een makelaar zullen potentiële kopers altijd eerst contact opnemen met de makelaar om een ​​bod uit te brengen of een bezichtiging te regelen. Zonder makelaar regel je dit allemaal zelf. 

Tips voor het zelf verkopen van je huis

Laat als eerste altijd professionele foto’s van hoge kwaliteit maken. Als je zelf geen goede camera hebt, huur dan iemand in die professionele foto’s van het interieur en exterieur kan maken. Het is belangrijk om hier tijd en energie in te steken. De juiste foto van de woning is erg belangrijk voor een snelle verkoop. Zeker nu we in deze coronacrisis zitten en de meeste mensen hun woning jacht via internet beginnen. Het eerste dat een koper ziet is een foto van het pand. Je wilt dat ze jouw woning kiezen om te bezichtigen, dus mooie foto’s kunnen een doorslaggevende factor zijn voor potentiële kopers.

Als je zelf foto’s maakt of mensen inhuurt die niet gespecialiseerd zijn in het maken van vastgoedfoto’s is het belangrijk om te weten hoe de juiste foto eruit moet zien. Zorg ervoor dat je huis netjes is en dat er geen persoonlijke bezittingen op de foto’s staan. Hoe minder je op de foto’s ziet, hoe meer kopers een beeld kunnen vormen van hoe het zou zijn als ze er zelf in zouden wonen. Het is ook belangrijk om de foto’s overdag te maken.

Een ander belangrijk aspect van het verkopen van je woning is het bepalen van de prijs. Ten eerste moet je rekening houden met de minimale prijs die je ervoor wilt krijgen. Om hierachter te komen moet je een marktonderzoek doen. Je kan de juiste verkoopprijs bepalen door te kijken naar de meest recent verkochte woningen ten opzichte van je eigen woning. Ook is het verstandig om een taxatierapport op te laten stellen. Zo weet je de waarde van de woning.

Het is ook mogelijk om je pand te verkopen zonder een makelaar. Je kan het namelijk ook verkopen aan een belegger of investeerder.  Deze partijen hebben juist interesse in verhuurde beleggingspanden en woningen. Als je ervoor kiest om je woning te verkopen aan een vastgoedinvesteerder of belegger dan is er dus geen makelaar bij betrokken, je krijgt een vrijblijvend bod op je woning en de gemaakte notaris kosten hoef jij niet te betalen. Je kan flexibele voorwaarden op laten stellen die voor beide partijen interessant kunnen zijn. Daarnaast is de zekerheid van verkopen aan een vastgoedinvesteerder vele malen groter dan aan een particulier, dit omdat je niet hoeft te wachten op een voorbehoud van financiering. Ook als je je pand hebt verhuurd is het juist heel prettig om het aan een vastgoedinvesteerder te verkopen. Dit omdat ze het pand inclusief huurcontracten overnemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.