7 Tips tegen beslagen ramen in huis

Het is weer zo ver, de ramen beslaan en je kunt nauwelijks nog naar buiten kijken. Geen zorgen, want we hebben de oplossing voor jou! In deze tabel geven we je 7 handige tips tegen beslagen ramen in huis. Van goed ventileren tot het verminderen van planten in huis, met deze tips zal je condensprobleem verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dit is waar beslagen ramen vandaan komen

Je hebt waarschijnlijk vaak last van beslagen ramen en hebt nu besloten er iets aan te doen. Je hebt dit artikel gevonden en wilt weten hoe het komt en hoe je het kunt oplossen. Zo ja, dan ben je niet de enige! Beslagen ramen (oftewel mist) ontstaan pas wanneer water uit de lucht door glazen naar binnen komt. Wanneer er veel vocht in de lucht zit, kan dat door condensatie tot beslagen ramen leiden. Dat gezegd hebbende, kunnen ramen ook beslagen raken door extreme temperaturen binnen of buiten uw huis. Dit gebeurt overigens niet alleen in de winter, maar ook in de zomer.

Heb je last van beslagen ramen? Doe er iets aan!

Doorweekte ramen vormen een veiligheidsrisico – ze kunnen het elk moment begeven. En dat is niet het enige waar u zich zorgen over hoeft te maken. Overmatig vocht rond ramen kan leiden tot schimmelgroei, terwijl oude ramen in de winter tocht en meer koude lucht binnenlaten. Het is de moeite waard om eerst in nieuwe, hoogwaardige ramen te investeren!

Tips tegen beslagen ramen in huis

Ben je moe van die beslagen ramen in huis? Geen zorgen, want we hebben de oplossing voor jou! Hieronder vind je onze top-tips om die vervelende condens een halt toe te roepen.

TipOmschrijving
Ramen en roosters openZorg voor een goede doorstroming van lucht door dagelijks de ramen en ventilatieroosters open te zetten.
Extra ventileren tijdens douchenZet tijdens het douchen de ramen open om condensvorming te voorkomen.
Damp tijdens koken voorkomenZorg voor een hoge stand van de afzuigkap en houd deksels op pannen om teveel waterdamp te voorkomen.
Minder planten in huisVerminder het aantal planten in huis om de luchtvochtigheid te verlagen.
Controleer afvoer en ventilatieCheck of er voldoende afvoer van lucht is en overweeg professioneel advies als dit niet het geval is.
Wacht na verbouwingWacht na een verbouwing of renovatie geduldig af en ventileer regelmatig, omdat nieuwe materialen moeten drogen.
Gebruik een vochtvreterOverweeg het gebruik van een vochtvreter als de problemen blijvend zijn.

Hoe voorkom je beslagen ramen?

“Voorkomen is beter dan genezen.” Dat is een oude uitdrukking die echt zou kunnen worden toegepast op beslagen ramen. Ramen kunnen door allerlei dingen mistig worden, maar er zijn een paar stappen die u kunt nemen om dat probleem ter voorkomen.

  • Zorg ervoor dat u uw ramen op de juiste manier installeert – huur een betrouwbaar bedrijf in dat zich richt op isolatie. Bekijk de ervaring van het bedrijf zorgvuldig en krijg een idee van wat mensen over hen te zeggen hadden;
  • Houd uw ramen in de gaten: onderzoek ze om de paar maanden op tekenen van bederf. Vervang indien nodig een raam;
  • Bescherm uw ramen tegen de zomerhitte – de ergste vijand van het raam. Koop hiervoor eventueel een raamfoliekit. Bedek het raam met folie om temperatuur en vocht te regelen. Dit bespaart u een hoop problemen in de toekomst;
  • Ventileer je huis: Laat de ventilatoren door het hele huis draaien en bij voorkeur ook in de winter. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt dat warme lucht aan de ramen blijft plakken;
  • Zet je afzuiger aan;
  • Verlucht het huis door alle ramen en ventilatieopeningen te openen.

Ramen met vocht door teveel beslagen ramen laten repareren

Heeft u beslagen ruiten in uw woning? Kies dan uit twee opties: je kunt ze vervangen of laten repareren. Een huis met goed geïsoleerde ramen levert alleen maar extra voordelen op. In sommige gevallen is het voldoende om uw ramen te repareren, dus nogmaals, deze optie zal u wat geld besparen. U kunt dit op de volgende manier doen:

  1. Gebruik een ontwasemingsspray: U kunt een raambehandelingsproduct gebruiken om uw ramen in de winter helder te houden. Als u het slechts een paar keer per winter gebruikt, kan dat behoorlijk helpen. Als de voorruit van uw auto beslaat, is de oorzaak waarschijnlijk een slechte raamisolatie. Het lijkt misschien duur om een professionele demister te laten installeren, maar het kost een stuk minder dan een nieuwe voorruit.
  2. Vervang de IGU unit: Als uw ramen een beetje verouderd zijn, kunt u overwegen een set nieuwe ramen te kopen. Het krijgen van vervangende vensters kan wat ingewikkelder zijn, dus het is misschien beter om daar rekening mee te houden als je een beperkt budget hebt.

Of je nu een schone doek of een wisser gebruikt, je bent een stuk sneller van die beslagen ramen af!

Veelgestelde vragen over beslagen ramen in huis

Ramen die beslaan, een probleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Ben je op zoek naar een manier om snel van dat beslagen raam af te komen? Of ben je benieuwd waarom je ramen in je woonkamer zo snel beslaan? Geen paniek, want wij hebben de antwoorden op al je vragen over dit onderwerp in deze FAQ.

Hoe krijg je snel beslagen ramen weg?

Een manier om snel beslagen ramen weg te krijgen is door ze af te vegen met een droge doek of een stofzuiger. Als de condens hardnekkig is, kun je ook een oplossing van water en azijn gebruiken om de ramen schoon te maken.

Waarom beslaan mijn ramen in de woonkamer?

Ramen beslaan wanneer de luchtvochtigheid in een ruimte hoger is dan de luchtvochtigheid buiten. Dit kan gebeuren als er te weinig ventilatie is of als er te veel warmte wordt gegenereerd in de ruimte, zoals door het gebruik van bepaalde apparaten of het aansteken van een haard.

Wat te doen tegen beslagen slaapkamer ramen?

Om beslagen slaapkamerramen te voorkomen, kun je de ventilatie in de slaapkamer verhogen door de ramen regelmatig open te zetten of een ventilator te gebruiken. Als condens al op de ramen aanwezig is, kun je de ramen afvegen met een droge doek of een stofzuiger.

Waarom heb ik veel condens op mijn ramen?

Veel condens op ramen kan worden veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid in de ruimte, of door onvoldoende ventilatie. Dit kan gebeuren als ramen en deuren niet vaak genoeg open zijn of als er geen ventilatie in de ruimte aanwezig is.

Wat te doen bij condens op de ramen?

Om condens op de ramen te verwijderen, kun je de ramen afvegen met een droge doek of een stofzuiger. Als de condens hardnekkig is, kun je ook een oplossing van water en azijn gebruiken om de ramen schoon te maken.

Kan dubbel glas beslaan?

Dubbel glas kan beslaan als er geen ventilatie aanwezig is tussen de glasplaten. Dit kan gebeuren als de ventilatieopeningen geblokkeerd zijn of als er geen ventilatie aanwezig is.

Hoe kun je condens voorkomen?

Om condens te voorkomen, kun je de ventilatie in een ruimte verhogen door ramen en deuren regelmatig open te zetten of een ventilator te gebruiken. Ook kan het helpen om de luchtvochtigheid in de ruimte te verlagen door bijvoorbeeld een luchtontvochtiger te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.