Tips tegen beslagen ramen in huis

Oude ramen hebben de neiging om na verloop van tijd mistig te worden vanwege slecht geïsoleerde kozijnen. De eenvoudigste manier om dit te voorkomen is door deze beter te isoleren. Probeer ook deze andere dingen om beslagen ramen te voorkomen! Dit alles lees je natuurlijk in dit artikel.

Dit is waar beslagen ramen vandaan komen

Je hebt waarschijnlijk vaak last van beslagen ramen en hebt nu besloten er iets aan te doen. Je hebt dit artikel gevonden en wilt weten hoe het komt en hoe je het kunt oplossen. Zo ja, dan ben je niet de enige! Beslagen ramen (oftewel mist) ontstaan pas wanneer water uit de lucht door glazen naar binnen komt. Wanneer er veel vocht in de lucht zit, kan dat door condensatie tot beslagen ramen leiden. Dat gezegd hebbende, kunnen ramen ook beslagen raken door extreme temperaturen binnen of buiten uw huis. Dit gebeurt overigens niet alleen in de winter, maar ook in de zomer.

Heb je last van beslagen ramen? Doe er iets aan!

Doorweekte ramen vormen een veiligheidsrisico – ze kunnen het elk moment begeven. En dat is niet het enige waar u zich zorgen over hoeft te maken. Overmatig vocht rond ramen kan leiden tot schimmelgroei, terwijl oude ramen in de winter tocht en meer koude lucht binnenlaten. Het is de moeite waard om eerst in nieuwe, hoogwaardige ramen te investeren!

Geïsoleerde ramen zijn een goede investering

Zorg ervoor dat u de raamisolatie en het glas controleert om uit de buurt van mistige ramen te blijven. De meest voorkomende reden voor die lekken is als de isolatie rond uw raam is beschadigd. Houd er rekening mee dat geïsoleerde ramen twee ruiten gebruiken met lucht ertussen. Argon- en kryptongassen kunnen in vensters worden gevuld om hun energie-efficiëntie te verhogen. Dit is zeer effectief met een goede isolatie en zal na verloop van tijd helpen uw elektriciteitsrekening te verlagen.

Dit is waarom de isolatie van een raam verslechtert

Veel woningen en kantoren gebruiken IGU’s (Isolating Glass Units) om te besparen op verwarming en koeling. Dit type raam beschermt tegen hitte, kou en schadelijke UV-stralen. Vaak zal de isolatie eromheen slijten of beschadigd raken. Dit komt verrassend vaak voor. Na enkele jaren kan de isolatie van ramen verslechteren. Dit heeft verschillende redenen:

 • Teveel water: Zware regen is een slechte zaak voor de weersisolatie van een raam. Als er te veel water op de ramen komt, kan dit de afdichtingen beschadigen en ze kwetsbaar maken voor verdere problemen. Houd altijd een oogje in het zeil voor eventuele probleemgebieden na een periode van hevige regen.
 • Teveel hitte: De lucht zet uit als het warmer wordt. Het is ook niet erg goed in het isoleren van je ramen (en dit kan een probleem worden als je te veel zonlicht krijgt). In de hete zomer is dit meestal geen probleem, maar onthoud dat direct zonlicht uw isolatie na verloop van tijd kan verslechteren.
 • Ouderdom: Hoe meer uw ramen worden gebruikt, hoe slechter de isolatie kan worden. De mist kan zich na lange tijd vormen en blijft ook bij het openen en sluiten plakken. Voor een goede isolatie moeten gordijnen jarenlang intact blijven

Hoe voorkom je beslagen ramen?

“Voorkomen is beter dan genezen.” Dat is een oude uitdrukking die echt zou kunnen worden toegepast op beslagen ramen. Ramen kunnen door allerlei dingen mistig worden, maar er zijn een paar stappen die u kunt nemen om dat probleem ter voorkomen.

 • Zorg ervoor dat u uw ramen op de juiste manier installeert – huur een betrouwbaar bedrijf in dat zich richt op isolatie. Bekijk de ervaring van het bedrijf zorgvuldig en krijg een idee van wat mensen over hen te zeggen hadden;
 • Houd uw ramen in de gaten: onderzoek ze om de paar maanden op tekenen van bederf. Vervang indien nodig een raam;
 • Bescherm uw ramen tegen de zomerhitte – de ergste vijand van het raam. Koop hiervoor eventueel een raamfoliekit. Bedek het raam met folie om temperatuur en vocht te regelen. Dit bespaart u een hoop problemen in de toekomst;
 • Ventileer je huis: Laat de ventilatoren door het hele huis draaien en bij voorkeur ook in de winter. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt dat warme lucht aan de ramen blijft plakken;
 • Zet je afzuiger aan;
 • Verlucht het huis door alle ramen en ventilatieopeningen te openen.

Ramen met vocht door teveel beslagen ramen laten repareren

Heeft u beslagen ruiten in uw woning? Kies dan uit twee opties: je kunt ze vervangen of laten repareren. Een huis met goed geïsoleerde ramen levert alleen maar extra voordelen op. In sommige gevallen is het voldoende om uw ramen te repareren, dus nogmaals, deze optie zal u wat geld besparen. U kunt dit op de volgende manier doen:

 1. Gebruik een ontwasemingsspray: U kunt een raambehandelingsproduct gebruiken om uw ramen in de winter helder te houden. Als u het slechts een paar keer per winter gebruikt, kan dat behoorlijk helpen. Als de voorruit van uw auto beslaat, is de oorzaak waarschijnlijk een slechte raamisolatie. Het lijkt misschien duur om een professionele demister te laten installeren, maar het kost een stuk minder dan een nieuwe voorruit.
 2. Vervang de IGU unit: Als uw ramen een beetje verouderd zijn, kunt u overwegen een set nieuwe ramen te kopen. Het krijgen van vervangende vensters kan wat ingewikkelder zijn, dus het is misschien beter om daar rekening mee te houden als je een beperkt budget hebt.

Of je nu een schone doek of een wisser gebruikt, je bent een stuk sneller van die beslagen ramen af!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.