Oude machines, groot en klein, is iets waar ik een zwak voor heb. Bijvoorbeeld een vintage typemachine [Kinderen opgelet, daar typten mensen vroeger een brief mee. Een soort toetsenbord!] Of een naaimachine. Ook zo’n prachtig apparaat. Deze antieke machines zijn echte iconen, die in deze tijd hun functie meestal hebben verloren. Ze worden nu vaak alleen nog maar als decoratie gebruikt.

Stefan van der Bijl: Van antieke naaimachines naar geweldige lampen

Naaimachines in een nieuwe context

Deze prachtige naaimachines zijn enorm geschikt om te gebruiken voor upcyclen. Ontwerper Stef van der Bijl, oprichter van vanderBijl – design & interieur in Amsterdam | Nederland heeft de Sew Me Collection gecreëerd. Stef van der Bijl heeft ook alle onderdelen van een naaimachineset opnieuw ontworpen en er upcycle design interieurproducten van gemaakt.

Stefan van der Bijl: Van antieke naaimachine naar geweldige lamp

Een van de meest opvallende ontwerpen en onderdeel van deze prachtige collectie is de Sew Me Lamp. Het licht gaat aan en dimt door aan het handwiel te draaien. De lamp is verkrijgbaar in een beperkte collectie.

Stefan van der Bijl: Van antieke naaimachine naar geweldige tafellamp

Stef van der Bijl: “Als dingen hun functie hebben verloren, probeer ik ze een nieuw leven te geven door een nieuwe functie te creëren. Een combinatie tussen antiek en modern is daarentegen interessant. Pak dus iets ouds en plaats het in een nieuwe context. Ontken het eigen verleden niet, maar gebruik het verleden om iets nieuws te creëren.”

Stefan van der Bijl: Van antieke naaimachine naar geweldige lamp
Photos © vanderBijl – design & interior

En dat is naar mijn mening precies wat zijn ontwerpen zo aantrekkelijk maakt. Het feit dat hij iets nieuws creëert dat is gebaseerd op het oude. En dat in deze tijd van internet en enorme technologische ontwikkelingen.

Design by Stef van der Bijl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.