Er zijn verschillende verzekeringen die zeer sterk worden aangeraden aan mensen op het ogenblik dat ze alleen gaan wonen. Eén van deze verzekeringen is de zogenaamde inboedelverzekering. Op het eerste zicht kan het er best naar uit zien dat het afsluiten van een dergelijke verzekering eigenlijk niet echt noodzakelijk is, maar de praktijk leert ons toch iets helemaal anders. Heel wat mensen schrikken er dan ook op een zeker ogenblik van wanneer ze de waarde van hun inboedel achterhalen. Door de jaren heen worden er doorgaans zoveel verschillende spullen verzameld dat de waarde al snel significant oploopt. Wil jij ook graag ontdekken hoe je de waarde van jouw inboedel kan beschermen door het afsluiten van een inboedelverzekering? Lees dan vooral snel verder! 

Je inboedel vertegenwoordigt een significante waarde 

Voordat we dieper ingaan op het feit waarom een inboedelverzekering afsluiten nu precies zo interessant is moeten we het even hebben over de waarde die een inboedel kan vertegenwoordigen. Uit de praktijk blijkt namelijk dat heel veel mensen dit nog steeds aardig onderschatten. Vroeger was het inderdaad zo dat de waarde van de inboedel veelal aanzienlijk binnen de perken bleef. Echter is daar tegenwoordig verandering in gekomen. De televisie die we kopen is namelijk groter en duurder dan vroeger, maar we kopen ook veel meer andere dure toestellen zoals computers, smartphones, tablets, domoticasystemen, etc. Al deze verschillende zaken vallen onder de inboedel en kunnen heel veel geld kosten om te vervangen. Onderschat de waarde van je inboedel dus zeker en vast niet en kies er indien mogelijk bij voorkeur altijd voor om een interessante inboedelverzekering af te sluiten.

Hou ook rekening met bijzondere objecten 

Wij mensen houden ervan om stukken te kopen die over een bijzonder karakter beschikken. We vinden het dan ook stiekem allemaal erg fijn wanneer we in ons huis bepaalde artikelen hebben staan die bijvoorbeeld zeldzaam zijn. Het spreekt echter voor zich dat deze artikelen vaak over een niet onaanzienlijke waarde beschikken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat deze waarde niet zelden verder stijgt naarmate de tijd vordert. Omwille van deze reden is het van groot belang dat ook deze op een gepaste wijze worden verzekerd. De inboedelverzekering kan daarvoor zorgen. 

Op het ogenblik dat je er bijvoorbeeld voor hebt gekozen om bepaalde kunstwerken te kopen moet je aandachtig zijn voor de meerwaarde die dit creëert voor je inboedel. Veel mensen staan hier niet bij stil en laten deze stukken gewoon onder de algemene polis vallen van hun inboedelverzekering. Op zich is dat natuurlijk perfect mogelijk, maar bij een mogelijks schadegeval zal je dan wel nooit kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke compensatie. Je doet er dan ook altijd beter aan om deze stukken extra te laten verzekeren en dat bij voorkeur ook nog eens tegen de actuele dagwaarde waarover ze beschikt. Zo ben je altijd verzekerd van de beste dekking. Wees wel altijd op de hoede voor de polisvoorwaardes en ga altijd je inboedelverzekering vergelijken.

Tegen welke schade ben je verzekerd met een inboedelverzekering?

Laat ons nu even dieper ingaan op de exacte polisvoorwaarden waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op een degelijke dekking tegen verschillende soorten schadegevallen. Het gaat hierbij dan om:

  1. Brand- evenals schroeischade; 
  2. Schade veroorzaakt door een storm of door een blikseminslag;
  3. Waterschade;
  4. Schade als gevolg van een inbraak of diefstal;
  5. Etenswaren die zijn bedorven als gevolg van een stroomstoring; 

Je moet er rekening mee houden dat de inboedelverzekering in de basis enkel en alleen de inboedel indekt die je bij je thuis hebt liggen. Met andere woorden, van zodra de inboedel de woning verlaat is ze niet langer verzekerd. Dat is vervelend, want we leven natuurlijk in een tijd waarin heel wat mensen ervoor kiezen om onderweg te werken. Hiervoor nemen ze graag hun laptop en vaak ook tablet en zeker hun smartphone mee. Deze toestellen zijn echter graag gezien onder dieven waardoor altijd het risico op diefstal of gewoon verlies bestaat. Wil je, je ook hier graag tegen indekken? Dan zal je een aanvullende polis moeten toevoegen aan je inboedelverzekering. 

Opgelet voor eigenaars van een camper!

Ben jij iemand die niet alleen eigenaar is van een woning, maar ook van een camper? Ga er dan niet zomaar vanuit dat ook de inboedel van je camper automatisch is verzekerd door de inboedelverzekering van je huis. Dat is namelijk niet juist. Wel is het doorgaans zo dat je een extra polis kan toevoegen aan je bestaande inboedelverzekering om ook de inboedel van je camper te laten indekken. Dit is vaak voordeliger dan het afsluiten van een compleet nieuwe (extra) polis.

Ben je verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten? 

In Nederland geldt op moment van schrijven geen verplichting voor het afsluiten van een inboedelverzekering. Dat er van een dergelijke verplichting (nog) geen sprake is hoeft overigens niet te zeggen dat het niet interessant is. De waarde van de inboedel van je woning stijgt tegenwoordig veel sneller dan vroeger. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat er natuurlijk veel meer dure toestellen worden aangekocht. Laat je de inboedel van je woning niet verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat je bij een schadegeval volledig zelf voor de kosten zal moeten opdraaien.

Wat is het verschil met een opstalverzekering?

Tot slot gaan we ook nog even de vraag beantwoorden wat nu precies het verschil is tussen de inboedelverzekering enerzijds en de opstalverzekering anderzijds. Wat dit betreft kunnen we meteen stellen dat alleen woningeigenaars beiden dienen te overwegen. Van zodra je ervoor kiest om een bepaalde woonst te huren is het namelijk zo dat jij niet verantwoordelijk bent voor het afsluiten van de opstalverzekering. Met deze verzekering wordt immers zoals de naam aangeeft het opstal verzekerd waardoor dit de verantwoordelijkheid is van de eigenaar van het vastgoed. Dat geldt niet voor de inboedel. Voor het afsluiten van de inboedelverzekering ben je dan ook als huurder verantwoordelijk. Dit gezegd hebbende is dit zoals eerder aangegeven geen verplichting. 

De inboedelverzekering dekt in ieder geval alle spullen in die onder de inboedel vallen. Het betreft hier meer concreet alle spullen die je bij een verhuis naar een andere locatie zou kunnen meenemen. Alles wat vast zit aan het pand zelf valt onder de opstalverzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.