Bespaar op je energierekening met deze slimme daglichttips!

Als het gaat om energiebesparing in gebouwen, zijn er verschillende manieren om dit te bereiken. Een daarvan is het gebruik van natuurlijk licht om de behoefte aan kunstmatige verlichting te verminderen. In dit artikel zullen we bespreken hoe goede daglichtbenutting kan leiden tot energiebesparing en welke maatregelen kunnen worden genomen om dit te bereiken.

Wat is daglichtbenutting?

Daglichtbenutting is eigenlijk een grote naam voor iets heel simpels. Het betekent gewoon dat je slim omgaat met het daglicht dat door de ramen naar binnen valt. Je laat het licht bijvoorbeeld niet tegenhouden door spullen voor de ramen te zetten. Zo kan het licht lekker de kamer in schijnen en hoef je minder vaak de lampen aan te zetten. Dat scheelt niet alleen in de energierekening, maar is ook nog eens goed voor het milieu. En het fijne is: het kost helemaal niks! Dus hup, gordijnen open en genieten van dat heerlijke daglicht.

Waarom is daglichtbenutting belangrijk?

Daglicht is niet alleen gratis, maar ook heel fijn om in te zitten. Het maakt een gebouw gezellig en zorgt ervoor dat je je lekker voelt. Maar wist je dat daglicht ook goed is voor je gezondheid en productiviteit? Door slim gebruik te maken van daglicht, kunnen we niet alleen besparen op energie, maar ook zorgen voor een gezonde en productieve omgeving. Het is dus belangrijk om de gordijnen open te doen en te genieten van dat heerlijke daglicht. Zonder onze lampen met dimmer aan of uit te zetten!

Hoe werkt daglichtbenutting?

Daglichtbenutting is eigenlijk heel simpel: je gebruikt gewoon het daglicht om een kamer te verlichten. Dit doe je door ramen, dakramen, lichtstraten en andere openingen in het gebouw. Het daglicht dat binnenkomt kan je laten weerkaatsen of verspreiden, zodat de hele kamer lekker licht is. Soms kan je zelfs elektriciteit opwekken met zonnepanelen! Zo hoef je minder lampen aan te zetten en bespaar je energie. En dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Hoe je daglicht optimaal kan benutten

Wist je dat daglicht niet alleen fijn is om bij te werken, maar ook kan helpen om energie te besparen? Als je daglicht op een slimme manier gebruikt, hoef je minder lampen aan te doen en minder te stoken. Hieronder vind je een paar handige tips die ook voor kinderen makkelijk te begrijpen zijn!

 1. Goed kijken naar de ramen: Het is belangrijk om goed te kijken waar de ramen zitten. Als de ramen op de goede plek zitten, valt er veel daglicht binnen. Bijvoorbeeld als het raam op het zuiden zit. Dan komt er veel zonlicht naar binnen. Maar als het raam op het noorden zit, komt er minder licht binnen. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een kamer waar je veel tijd doorbrengt.
 2. Dunne gordijnen of jaloezieën: Als je graag gordijnen of jaloezieën voor je ramen wilt, kies dan voor dunne stoffen of materialen. Dan kan het daglicht nog steeds naar binnen schijnen, maar heb je toch wat privacy.
 3. Geen zonweringen die het daglicht tegenhouden: Zonweringen zijn handig als het heel warm is, maar ze houden ook het daglicht tegen. Kies daarom voor zonweringen die je makkelijk opzij kunt schuiven als je daglicht wilt hebben. Of gebruik buitenzonweringen zoals uitvalschermen.
 4. Gebruik van reflecterende oppervlakken: Als je een lichte muur of plafond hebt, kan het daglicht goed reflecteren. Dit betekent dat het licht weerkaatst wordt en daardoor de hele kamer verlicht. Zo hoef je minder lampen aan te doen en bespaar je energie.

Veelgestelde vragen over daglichtbenutting

Lees meer over veelgestelde vragen over daglicht en daglichtbenutting.

 1. Hoeveel daglicht heb je nodig per dag?

  Volgens experts heb je ongeveer 30 minuten tot 2 uur direct zonlicht per dag nodig om voldoende vitamine D aan te maken en gezond te blijven.

 2. Wat doet te weinig daglicht met je?

  Te weinig daglicht kan leiden tot een verminderde productiviteit, een verstoord slaapritme, een verhoogd risico op depressie en zelfs gezondheidsproblemen zoals een tekort aan vitamine D.

 3. Waarom is daglicht goed voor je?

  Daglicht is goed voor je omdat het de aanmaak van vitamine D stimuleert, zorgt voor een beter slaapritme, je productiever maakt en zelfs kan bijdragen aan een betere stemming.

 4. Wat als je geen daglicht hebt?

  Als je geen daglicht hebt, kan dat leiden tot een tekort aan vitamine D, vermoeidheid, een verstoord slaapritme en zelfs depressie. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende daglicht in je leef- en werkomgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.