Energie besparen met dimmers: Alles wat je moet weten over het gebruik van dimmers

Als het gaat om het verminderen van energieverbruik in huis, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Een manier die vaak wordt over het hoofd gezien, is echter het gebruik van dimmers. Dimmers kunnen helpen bij het besparen van energie en geld, terwijl ze ook nog eens zorgen voor een aangename sfeer in huis. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het gebruik van dimmers om energie te besparen.

Wat zijn dimmers?

Dimmers zijn elektrische apparaten die worden gebruikt om de helderheid van een lamp te regelen. Ze werken door de hoeveelheid stroom die naar de lamp gaat, te beperken. Hierdoor wordt de intensiteit van het licht verminderd, waardoor de ruimte minder fel verlicht wordt. Dimmers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, afhankelijk van het type lamp dat je wilt dimmen.

Soorten dimmers

Er zijn verschillende soorten dimmers op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn:

Draaiknop dimmers

Draaiknop dimmers zijn de meest traditionele vorm van dimmers. Ze werken door simpelweg aan een knop te draaien om de helderheid van de lamp aan te passen. Deze dimmers zijn over het algemeen goedkoop en gemakkelijk te installeren, maar kunnen wel een beetje luidruchtig zijn.

Schuifknop dimmers

Schuifknop dimmers werken op een vergelijkbare manier als draaiknop dimmers, maar in plaats van te draaien aan een knop, schuif je een schuifknop heen en weer om de helderheid van de lamp te regelen. Deze dimmers zijn meestal iets duurder dan draaiknop dimmers, maar ze zijn ook stiller en zien er vaak wat moderner uit.

Touch dimmers

Touch dimmers werken door simpelweg de lamp aan te raken. Hierdoor gaat de lamp aan of uit en wordt de helderheid aangepast. Deze dimmers zijn vaak duurder dan de andere soorten, maar bieden wel meer flexibiliteit en een moderner uiterlijk.

Hoe helpen dimmers bij het besparen van energie?

Dimmers kunnen helpen bij het besparen van energie omdat ze de hoeveelheid stroom die naar de lamp gaat beperken. Hierdoor verbruikt de lamp minder energie, waardoor er minder geld aan energiekosten wordt uitgegeven. Daarnaast kunnen dimmers ook helpen bij het verlengen van de levensduur van de lamp, omdat ze minder snel slijten wanneer ze op een lagere intensiteit branden.

Dimmers en LED-verlichting

Als je LED-lampen in huis hebt, is het gebruik van dimmers een uitstekende manier om energie te besparen. LED-lampen zijn namelijk van nature al energiezuinig, en met behulp van dimmers kun je het energieverbruik nog verder verminderen. Het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle LED-lampen compatibel zijn met dimmers. Controleer dus goed of de LED-lampen die je hebt compatibel zijn met de dimmer die je wilt gebruiken.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat niet alle dimmers geschikt zijn voor alle soorten LED-lampen. Zo zijn sommige dimmers alleen geschikt voor bepaalde soorten LED-lampen, terwijl andere dimmers geschikt zijn voor een breder scala aan LED-lampen. Als je niet zeker weet welke dimmer geschikt is voor jouw LED-lampen, vraag dan advies aan een professional.

De juiste dimmer kiezen

Als je overweegt om dimmers te gebruiken in huis, is het belangrijk om de juiste dimmer te kiezen. Niet alle dimmers zijn geschikt voor alle soorten verlichting, dus het is belangrijk om te weten welk type dimmer geschikt is voor jouw slimme verlichting.

Fase-aansnijdende dimmers

Fase-aansnijdende dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, halogeenlampen en sommige LED-lampen. Deze dimmers werken door het regelen van de hoeveelheid stroom die naar de lamp gaat door de spanning te verminderen.

Fase-afsnijdende dimmers

Fase-afsnijdende dimmers zijn geschikt voor de meeste soorten LED-lampen. Deze dimmers werken door het regelen van de hoeveelheid stroom die naar de lamp gaat door de stroomsterkte te verminderen.

Tips voor het installeren van dimmers

Als je van plan bent om dimmers te installeren, zijn er enkele belangrijke dingen waar je op moet letten:

Controleer of de dimmer geschikt is voor de lampen die je hebt

Zoals eerder vermeld, zijn niet alle dimmers geschikt voor alle soorten lampen. Controleer dus goed welk type dimmer geschikt is voor de lampen die je wilt dimmen.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste dimmer kiest voor de lampen die je wilt dimmen, kun je gebruik maken van onderstaande tabel:

Type lampGeschikte dimmer
GloeilampFase-aansnijdende dimmer
HalogeenlampFase-aansnijdende dimmer
TL-buisNiet geschikt voor dimmen
LED-lamp (dimmable)Fase-aansnijdende of fase-afsnijdende dimmer (afhankelijk van type LED-lamp)
SpaarlampNiet geschikt voor dimmen

Laat de dimmer installeren door een professional

Als je niet ervaren bent in het installeren van elektrische apparaten, is het raadzaam om de dimmer te laten installeren door een professional. Dit kan ervoor zorgen dat de dimmer correct wordt geïnstalleerd en dat er geen risico op kortsluiting of brandgevaar is.

Zorg voor de juiste bedrading

Voordat je een dimmer installeert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrading in huis geschikt is voor het gebruik van een dimmer. Dit kan worden gecontroleerd door een elektricien.

Houd rekening met het wattage van de lampen

Het wattage van de lampen die je wilt dimmen is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een dimmer. Niet alle dimmers zijn namelijk geschikt voor hogere wattages. Als je een dimmer koopt die niet geschikt is voor het wattage van de lampen die je wilt dimmen, kan dit leiden tot oververhitting en zelfs brandgevaar. Controleer dus altijd goed welk wattage de dimmer aankan voordat je er een koopt. Bij twijfel kun je het beste advies vragen aan een elektricien of een verlichtingsspecialist.

Nog een kleine gratis tip van ons: indien je echt makkelijk energie wilt besparen door middel van verlichting kun je ook beter gebruik maken van je daglicht. Daglichtbenutting is gratis en makkelijks toepasbaar. Zet geen lamp aan, maar doe je gordijnen open!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.