Bespaar geld én energie: de ultieme gids voor LED-lampen in huis

Als we het hebben over energie besparen in huis, denken we vaak aan het uitschakelen van apparaten die niet worden gebruikt of het verminderen van het gebruik van warmtebronnen. Maar er is nog een andere manier om energie te besparen, en dat is door gebruik te maken van LED-lampen. In dit artikel gaan we dieper in op deze energiebesparende lampen en hoe ze ons kunnen helpen om energie te besparen in huis.

Wat zijn LED-lampen?

LED-lampen, of Light Emitting Diodes, zijn energie-efficiënte lichtbronnen die steeds vaker worden gebruikt in huishoudens. In tegenstelling tot traditionele gloeilampen die warmte produceren om licht te genereren, gebruiken LED-lampen een halfgeleider om licht te produceren, wat minder energie verbruikt en langer meegaat.

Voordelen van LED-lampen

LED-lampen bieden tal van voordelen ten opzichte van traditionele gloeilampen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Energiezuinig: LED-lampen gebruiken tot wel 90% minder energie dan traditionele gloeilampen, wat resulteert in een lagere energierekening.
 • Lange levensduur: LED-lampen gaan langer mee dan traditionele gloeilampen, waardoor je minder vaak lampen hoeft te vervangen en dus geld bespaart.
 • Milieuvriendelijk: LED-lampen bevatten geen kwik en produceren minder CO2-uitstoot dan traditionele gloeilampen, waardoor ze milieuvriendelijker zijn.
 • Directe verlichting: LED-lampen geven direct helder licht, in tegenstelling tot traditionele gloeilampen die even tijd nodig hebben om op te warmen.

Hoe LED-lampen energie besparen in huis

Nu we weten wat LED-lampen zijn en wat de voordelen zijn, laten we eens kijken hoe ze ons kunnen helpen om energie te besparen in huis.

Vervanging van traditionele gloeilampen

De meest voor de hand liggende manier om energie te besparen met LED-lampen is door ze te gebruiken ter vervanging van traditionele gloeilampen. Omdat LED-lampen minder energie verbruiken, zal het vervangen van je gloeilampen door LED-lampen resulteren in een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik en dus een lagere energierekening.

Gebruik van bewegingssensoren

Een andere manier om energie te besparen met LED-lampen is door het gebruik van bewegingssensoren. Bewegingssensoren schakelen de lampen automatisch in wanneer er beweging wordt gedetecteerd en schakelen ze weer uit wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd. Dit voorkomt dat lampen onnodig aan blijven en vermindert dus het energieverbruik.

Gebruik van dimmers

Een derde manier om energie te besparen met LED-lampen is door het gebruik van dimmers. LED-lampen kunnen gedimd worden, wat betekent dat je het lichtniveau kunt aanpassen aan je behoeften en de situatie. Door het lichtniveau te verlagen, verbruik je minder energie en bespaar je dus op je energierekening. Dimbare LED-lampen zijn dus een goede investering voor diegenen die hun energieverbruik willen verminderen.

Gebruik van slimme verlichting

Slimme verlichting is een andere manier om energie te besparen met LED-lampen. Met slimme verlichting kan je de verlichting op afstand bedienen en automatiseren. Zo kan je bijvoorbeeld de verlichting automatisch uitschakelen wanneer je het huis verlaat of het licht dimmen wanneer je tv kijkt. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook tijd en moeite.

Wat kosten LED-lampen?

Een gewone ledlamp kost ongeveer € 5,80 in de winkel. Soms zijn er bijzondere uitvoeringen die duurder zijn. Je kunt kiezen uit merk-lampen (duurder) en huismerk-lampen (goedkoper). Als je online shopt, zijn de lampen vaak goedkoper. Maar dan moet je wel verzendkosten betalen. Als je meer lampen tegelijk bestelt, vallen de verzendkosten per lamp wel mee.

Hoeveel geld kun je besparen door LED-lampen te gebruiken?

Je kunt best wat geld besparen door LED-lampen te gebruiken. Ze zijn wel duurder in de winkel dan gewone gloeilampen, maar ze gaan langer mee en verbruiken minder stroom. Dat betekent dat je minder vaak een nieuwe lamp hoeft te kopen en je energierekening lager wordt. Volgens onderzoek kun je met LED-lampen gemiddeld € 7,50 per lamp per jaar besparen! Maar het precieze bedrag hangt af van hoe vaak je de lamp gebruikt en hoe duur je stroom is. Hieronder zie je een tabel met gemiddelde cijfers van hoeveel je per jaar kunt besparen als je overstapt op LED-lampen:

Aantal LED-lampen in huisJaarlijkse besparing
5€ 37,50
10€ 75,00
15€ 112,50
20€ 150,00

Dus, als je bijvoorbeeld 10 lampen in huis hebt en overstapt op LED-lampen, kun je gemiddeld € 75,00 per jaar besparen. Dat is toch mooi meegenomen!

Bespaar geld met LED-lampen

Als je spaarlampen of ledlampen gebruikt, kun je flink besparen op je energierekening. Halogeenlampen zijn wel iets zuiniger dan gloeilampen, maar het loont nog meer om halogeenlampen te vervangen door ledverlichting. Helaas zijn er nog niet voor alle soorten halogeenlampen ledlampen beschikbaar.

In deze tabel kun je zien hoeveel geld je bespaart op energiekosten als je gloeilampen vervangt door ledlampen:

Te vervangen gloeilampAantal lumen vervangende ledlampDit bespaar je per jaar
Gloeilamp van 75 watt900 – 1100 lumen€ 24,00
Gloeilamp van 60 watt700 – 850 lumen€ 17,00
Gloeilamp van 40 watt400 – 500 lumen€ 13,00
Gloeilamp van 25 watt200 – 300 lumen€ 8,00

Dus, als je bijvoorbeeld een gloeilamp van 60 watt vervangt door een ledlamp met 700 tot 850 lumen, bespaar je gemiddeld € 17,00 per jaar. Dat is toch mooi meegenomen!

Extra tips om energie te besparen in huis

Naast de tips die we al hebben gegeven, zijn er nog veel meer manieren om zuiniger om te gaan met energie.

Daglicht optimaal gebruiken

Als je goed gebruik maakt van daglichtbenutting in huis, hoef je minder lampen aan te zetten. Maak de ramen dus zo vrij mogelijk, zodat er veel licht binnenkomt. Zorg er ook voor dat er geen gordijnen of planten zijn die het daglicht tegenhouden. En gebruik lichte kleuren in huis, zoals witte muren en een lichte vloer. Die reflecteren het daglicht beter. Heb je een donkere kamer of huis? Dan kan een lichtkoepel of dakkapel een goede oplossing zijn om toch genoeg natuurlijk licht binnen te krijgen en energie te besparen.

Lampen uit als je weggaat

Laat jij de lampen branden als je een kamer uitgaat? Niet zo slim, want dan verbruik je onnodig elektriciteit. Zet de verlichting dus meteen uit als je weggaat, zo bespaar je stroom en geld.

Voor ruimtes waar je vaak in en uit gaat, zoals de gang en het toilet, kun je een licht- of bewegingssensor gebruiken. Die zorgt ervoor dat de lamp vanzelf uitgaat als het licht genoeg is of als er niemand meer is. Let er wel op dat de sensor zelf niet te veel stroom gebruikt. Je kunt ook een tijdklok gebruiken om de lampen automatisch uit te schakelen.

Sommige mensen denken dat het aan- en uitzetten van tl- en spaarlampen meer stroom kost dan ze aanlaten. Maar dat is niet waar! Het vaker aan- en uitzetten kan wel zorgen voor slijtage van de lamp.

Kies milieuvriendelijke armaturen

Een armatuur is het omhulsel van een lamp. Bijvoorbeeld de hele lampenkap of de staande lamp. Het is beter voor het milieu om een tweedehands armatuur te kopen, want dan hoeft er geen nieuwe gemaakt te worden. Let er wel op dat de lampenkap niet te donker of te dicht is, want dan heb je een sterkere lamp nodig.

Tegenwoordig worden lichtarmaturen steeds vaker verkocht met ingebouwde lampen. Dat lijkt handig, maar als de lamp stuk gaat, kan je het armatuur niet meer gebruiken. Het is dus beter om armaturen te kopen waarbij je de lamp zelf kunt verwisselen. Zo hoef je niet steeds een nieuw armatuur te kopen en bespaar je geld en grondstoffen.

Veelgestelde vragen over led lampen

 1. Zijn LED-lampen duurder dan traditionele gloeilampen?

  LED-lampen zijn in aanschaf duurder dan traditionele gloeilampen, maar gaan langer mee en verbruiken minder energie, waardoor ze op de lange termijn geld besparen.

 2. Kan ik LED-lampen dimmen?

  Ja, LED-lampen kunnen gedimd worden, waardoor je het lichtniveau kunt aanpassen aan je behoeften en energie kunt besparen.

 3. Waar moet je op letten bij het kopen van een LED lamp?

  Bij het kopen van een LED lamp is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Kijk bijvoorbeeld naar de fitting, het aantal lumen en de kleurtemperatuur. Ook kun je letten op het energielabel en of de lamp dimbaar is. Met deze aandachtspunten maak jij de beste keuze voor jouw LED lamp!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.