Mag zand in de gft-bak?

Afval scheiden is voor veel mensen een dagelijkse bezigheid geworden. We scheiden ons afval in papier, glas, plastic, en natuurlijk GFT-afval. Maar wat doe je met zand dat je bijvoorbeeld uit de kattenbak haalt? Mag dat in de GFT-bak? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag.

Wat is GFT-afval?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er allemaal onder GFT-afval valt. GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Dit zijn alle organische materialen die in de tuin of keuken vrijkomen, zoals groenten- en fruitresten, etensresten, bladeren, takken, snoeiafval en zelfs koffieprut en theezakjes.

Waarom is het scheiden van GFT-afval belangrijk?

Het scheiden van GFT-afval is belangrijk omdat het een duurzame manier is om afval te verwerken. Het GFT-afval wordt namelijk omgezet in compost, wat weer gebruikt kan worden als voeding voor planten en gewassen. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en dus minder CO2 uitgestoten.

Mag zand in de GFT-bak?

Maar nu terug naar de vraag of zand in de GFT-bak mag. Het antwoord is nee, zand hoort niet thuis in de GFT-bak. Het is namelijk geen organisch materiaal en kan dus niet worden omgezet in compost. Daarnaast kan het zand ervoor zorgen dat het GFT-afval niet goed composteert, waardoor er minder goede compost ontstaat.

Waar moet het zand dan wel naartoe?

Als zand niet in de GFT-bak mag, waar moet het dan wel naartoe? Het antwoord is simpel: het zand hoort bij het restafval. Het restafval wordt namelijk verbrand en het zand kan op deze manier op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt.

Kattenbakkorrels in de GFT-bak?

Nu we het toch hebben over kattenbakken, is het ook belangrijk om te weten dat kattenbakkorrels niet in de GFT-bak mogen. Kattenbakkorrels zijn namelijk vaak gemaakt van klei en dit kan niet worden gecomposteerd. Daarnaast kan het ook zorgen voor verstoppingen in de afvalverwerkingsinstallatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.