Wat mag niet in de gft-bak?

De GFT-bak is een van de belangrijkste manieren om afval te scheiden en te recyclen. Het is belangrijk om te weten wat er wel en niet in deze container mag worden gegooid, omdat verkeerd afval erin kan leiden tot onbruikbaar compost en kan bijdragen aan vervuiling van de omgeving.

Wat is groente-, fruit- en tuinafval?

Groente-, fruit- en tuinafval, ook bekend als GFT, is organisch afval dat afkomstig is van de tuin en keuken. Het bestaat uit groente- en fruitresten, etensresten, snijbloemen, gras, bladeren, snoeiafval en ander tuinafval.

Wat mag niet in de gft-bak?

Niet alles wat organisch is, mag in de gft-bak worden gegooid. Hieronder volgen enkele voorbeelden van wat niet in de GFT-bak mag worden gegooid:

1. Plastic

Plastic kan niet worden gecomposteerd en mag daarom niet in de gft-bak worden gegooid. Dit geldt voor alle soorten plastic, inclusief biologisch afbreekbaar plastic.

2. Glas en metaal

Glas en metaal horen niet thuis in de GFT-bak. Deze materialen kunnen niet worden gecomposteerd en moeten daarom in de juiste containers worden gedeponeerd.

3. Botten en vlees

Botten en vlees horen niet thuis in de gft-bak. Dit komt omdat ze niet volledig afbreken en ongedierte aantrekken.

4. As en houtskool

As en houtskool zijn ook niet toegestaan in de GFT-bak. Deze materialen zijn niet geschikt voor compostering en moeten in de vuilnisbak worden gedeponeerd.

5. Kattenbakvulling

Kattenbakvulling mag niet in de GFT-bak worden gegooid, omdat het vaak niet biologisch afbreekbaar is en verontreinigd kan zijn met ziekteverwekkers.

6. Papier en karton

Hoewel papier en karton zoals kranten biologisch afbreekbaar zijn, mogen ze niet in de GFT-bak worden gegooid, omdat ze de compost kunnen vervuilen met inkt en andere chemicaliën.

7. Vet en olie

Vet en olie zijn niet toegestaan in de GFT-bak omdat ze de compost kunnen vervuilen.

Veelgestelde vragen over wat er niet in de gft bak mag

  1. Kunnen citroenschillen in de GFT-bak worden gegooid?

    Ja, citroenschillen kunnen in de GFT-bak worden gegooid, mits deze niet te groot zijn en geen zaden bevatten.

  2. Mag je papier en karton in de GFT-bak gooien?

    Nee, papier en karton mogen niet in de GFT-bak worden gegooid omdat ze de compost kunnen vervuilen met inkt en andere chemicaliën.

  3. Kunnen gekookte etensresten in de GFT-bak worden gegooid?

    Ja, gekookte etensresten zoals rijst, pasta en aardappelen kunnen in de GFT-bak worden gegooid, zolang er geen vlees of botten in zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.